نرخ ارز یکی از آشناترین و رایجترین کلمههای اقتصادی این روزهاست. دلار، پوند، درهم، دینار، یورو و یوان از سری ارزهای پرکاربرد و شایع در معاملات ایران در سالهای اخیر هستند که روند تغییر قیمت آنها برای بسیاری از افراد جامعه مهم و حیاتی به شمار میرود. به همین خاطر است که افراد زیادی خبرهای مربوط به این ارزها و نوسانهای نرخ آنها را دنبال میکنند. همچنین همان طور که میدانید در سالهای اخیر سرمایهگذاری در دنیای ارزها و بازار آن جایگاه خوبی بین عموم مردم پیدا کرده است و به جرأت میتوان گفت یکی از پرطرفدارترین روشهای حفظ سرمایه در تمامی جهان است. با این وجود حتماً به این نکته توجه کنید که چون سرمایهگذاری با هدف کسب سود بیشتر در آینده انجام میشود. به خاطر همین نکته احتمال دارد با انجام یک سرمایهگذاری نادرست، نه تنها هیچ درآمدی کسب نکنید و سودی به دنبال نداشته باشد، بلکه سرمایه شما نیز بیارزش شود. در نتیجه اگر مایل هستید در بازار ارز سرمایهگذاری کنید، ابتدا باید با قواعد و ویژگیهای این بازار آشنا باشید. پاسخ به سوالاتی « مثل نرخ ازر چیست»، « نرخ ارز چگونه تعیین می شود» و « چرا نرخ ارز بالا می رود» از اساسیترین و ابتداییترین اطلاعاتی است که باید آنها را بدانید. علاوه بر اینها میبایست انواع ارز موجود در بازار را بشناسید. یکی از انواع ارزها در بازار ایران ارز گمرکی است. ارز گمرکی یکی از اصلیترین پایههای تجارت و بازرگانی بینالمللی است که با توجه به آن عوارض متناسب با ارزش کالاهای وارداتی و صادراتی متفاوت را تعیین میکنند. در حقیقت نرخ ارز گمرک هزینهای است که دولت برای واردات و صادرات کالاهای مختلف از اشخاص حقیقی و حقوقی دریافت میکند. خوب است بدانید نرخ ارز گمرک براساس نرخ ارز رسمی در کشور که توسط بانک مرکزی اعلام میشود محاسبه خواهد شد. در ادامه هر آن چه درباره ارز گمرکی و نرخ ارز گمرک باید بدانید به شما خواهیم گفت.
ارز چیست؟
در تعریف ارز میتوان گفت تمامی پولهای خارجی ارز نامیده میشوند یا به عبارت دیگر به واحدهای پولی که در کشورهای دیگر جز کشور مورد نظر داد و ستد شود به صورت کلی ارز گفته میشود. ارز به طور معمول شکل پذیرفته شدهای از پول است که شامل سکه و اسکناسهای کاغذی میشود و در اقتصاد داخلی کشور در حال گردش است. ارز به عنوان وسیلهای برای مبادله کالا و خدمات مورد استفاده قرار میگیرد و پایه و اساس کسب و کارهای در هر حال فعالیت به شمار میرود. یکی از تفاوتهای بین معاملههای مالی داخل کشور و تبادلات بینالمللی این است که در تجارت داخلی پرداخت و دریافت مبلغها به پول رایج ملی انجام میشود اما در معاملههای خارجی به طور معمول این وجهها به شکل پولهای رایج و معتبر خارجی و بینالمللی پرداخت خواهد شد. برای مثال در ایران برای انجام معاملهها از ریال یا تومان، در آلمان یورو و در آمریکا از دلار استفاده میشود. در حالی که اگر یک ایرانی قصد خرید از فردی آمریکایی را داشته باشد، باید در ازای کالا یا خدماتی که دریافت میکند وجهی به دلار آمریکا پرداخت کند
ارز گمرکی چیست؟
بعضی از محصولات وارداتی به کشور شامل پرداخت حقوق و عوارض گمرکی میشوند که معمولا این عوارض به صورت درصدی از ارزش تعین شده برای کالا توسط گمرک محاسبه خواهند شد. از طرف دیگر با در نظر گرفتن این که کالاهای وارداتی توسط گمرک براساس ارزهای خارجی بسته به کشور مبدأ ارزشگذاری میشوند، جهت تعیین میزان حقوق و عوارض گمرکی نرخ رسمی ارز اعلام شده از سوی بانک مرکزی برای ارزهای مختلف جداگانه برآورد میشود. در همین راستا گمرک جمهوری اسلامی ایران نرخ انواع ارز برای محاسبه حقوق و عوارض گمرکی را در بازهای هفت روزه اعلام میکند که نرخ ارز گمرک، نرخ ارز گمرکی یا ارزش گمرکی نرخ ارز گفته میشود. این نرخها براساس برابری نرخ ارزهای خارجی به ریال میباشد و مبنای محاسبه نرخ ارزگمرکی در تمامی گمرکات کشور است.
نرخ ارز گمرکی چیست؟
ارز هر وسیلهای اعم از اسکناس یا سکه است که در مبادلات خارجی برای پرداختها استفاده میشود و منظور از نرخ ارز گمرک مقداری از واحد پول ملی است که برای بدست آوردن واحد پول کشور دیگر باید پرداخت شود. همچنین میتوانیم نرخ ارز گمرکی را ارزش برابری یک واحد پول ملی دانست یا آن را بهای خرید یا فروش یک واحد پول خارجی به پول رایج کشور تعریف کرد.
نرخ ارز گمرکی چگونه تعیین میشود؟
قبل از این که توضیح دهیم نرخ ارز گمرک چگونه تعیین می شود بهتر است نگاهی به عوامل تاثیرگذار بر این نرخ بیندازیم. عاملهای زیادی مثل تغییر و تحول در تراز پرداختهای یک کشور، نرخ تورم و سیاستهای اقتصادی و بازرگانی در تعیین نرخ ارز گمرک در کشورهای متفاوت موثر است که باید به آنها توجه کنید. پس از آن برای پاسخ به سوال « نرخ ارز گمرک چگونه تعیین می شود» باید حتماً بدانید نرخ ارزهای مختلف با یکدیگر متفاوتند و هر کدام با روش خاص خود تعیین میشوند. در این قسمت تعدای از انواع نرخ ارزها و شیوه محاسبه آنها را برای شما تعریف خواهیم کرد. نرخ ارز حقیقی اولین نوع نرخ ارز و برابر با نسبت نرخهای خارجی به نرخهای داخلی بر حسب یک پول واحد را نرخ ارز است. نوع دیگر نرخ ارز موثر اسمی است که ارزش پول یک کشور بر حسب معدل وزنی از پول سایر کشورها را میگویند.
نرخ ارز گمرکی و تجارت چه رابطهای با هم دارند؟
بازرگانان به ویژه صادرکنندگان یکی از منابع بزرگ عرضه ارز به داخل کشور هستند و صادرات در واقع به معنای مبادله کالای داخلی با ارز است. از سوی دیگر واردکنندگان از منابع بزرگ تقاضای ارز یا عامل خروج ارز از کشور به حساب میآیند. بنابراین واردات نیز به معنای خرید یا تهیه کالای خارجی با ارز است. تعیین نرخ ارز گمرک با توجه به نظریه برابری قدرت خرید به وسیله پروفسور کاسل اقتصاد دان مشهور اهل سوئد در سال در 1924 بیان شده است. براساس این نظریه نرخ ارز یعنی نرخ تبدیل پول دو کشور در تجارت خارجی براساس مقایسه سطح عمومی قیمتها در دو کشور یا مقایسه کردن قدرت خرید داخلی پول تعیین میشود
پیشنهاد فوقالعاده تجیار
نرخ مبادله ارز قیمتی است که در آن یک ارز با ارز دیگری تبادل شود. در حالی که بیشتر قیمتهای ارز شناور هستند و براساس عرضه و تقاضا در بازار افزایش یا کاهش خواهند یافت، برخی از نرخهای مبادله با ارزش پول یک کشور خاص مرتبط یا ثابت هستند. تغییرات نرخ ارز و مبادله آن بر مشاغل و هزینه عرضه و تقاضا برای محصولات آنها در بازار بینالمللی تاثیر میگذارد. به این ترتیب نرخ مبادله عوامل و متغیرهای اقتصادی زیادی را در برمیگیرد و میتواند به دلایل مختلف در نوسان باشد. با دانستن اهمیت نرخ ارز گمرک و نرخ تبدیل آن برای بازرگانان ضروری است که از و تغییرات لحظهای بازار ارز آگاه باشند. از این رو در پنل کاربری تجیار سرویسی طراحی شده است که نرخ ارز گمرکی و آزاد مدام در دسترس بازرگانان باشد. این سرویس نرخ ارزها را به صورت لحظهای نمایش میدهد و به صورت مدام در حال به روز رسانی است. کاربران تجیار با داشتن نرخ ارز بازار آزاد و نرخ ارز گمرک در میزکار خود به صورت مدام از نوسانات بازار مطلع خواهند بود.