غارت فروشگاه‌ها در فرانکفورت | اعتراضات نسل Z در آلمان به خشونت کشیده شد

غارت فروشگاه‌ها در فرانکفورت | اعتراضات نسل Z در آلمان به خشونت کشیده شد کد خبر: ۲۱۷۲۵۹۸

اقتصاد‌آنلاین: ده‌ها هزار نفر از جوانان آلمانی روز شنبه در شهرهای مختلف این کشور به خیابان‌ها آمدند و خواستار بهبود وضعیت آموزش، خدمات عمومی و کاهش هزینه‌های زندگی شدند. این اعتراضات در فرانکفورت به خشونت کشیده شد و گروهی از افراد نقاب‌دار دست‌کم دو فروشگاه را غارت کردند. هم‌زمان، برخی کسب‌وکارها در برلین برای جلوگیری از خسارات احتمالی، شیشه‌های مغازه‌های خود را با تخته پوشاندند.

گروه سیاسی؛ تجمعات روز شنبه در آلمان به ابتکار گروه اعتراضی «Gen Z regelt» به معنای «نسل Z مسئولیت را به دست می‌گیرد» در ۳۴ شهر از جمله برلین، فرانکفورت و مونیخ برگزار شد. این گروه با خدمت سربازی اجباری مخالف است و خواستار افزایش سرمایه‌گذاری در بخش آموزش شده است. افزایش هزینه‌های زندگی و فشار اقتصادی بر جوانان نیز از دیگر محور‌های اصلی اعتراضات بود.

در فرانکفورت، مرکز مالی آلمان، دست‌کم دو فروشگاه غارت شدند و چندین مغازه دیگر نیز آسیب دیدند. به گفته یک شاهد، پلیس برای کنترل اوضاع وارد عمل شد.

پلیس فرانکفورت در شبکه اجتماعی ایکس اعلام کرد: «ناآرامی‌های خشونت‌آمیز همچنان ادامه دارد. در مرکز شهر، شیشه چندین فروشگاه شکسته شده است. همچنین کوکتل مولوتف به سمت نیرو‌های امدادی پرتاب می‌شود. از شهروندان می‌خواهیم از مرکز شهر دوری کنند یا منطقه را ترک کنند.»

آمار معترضان کمتر از پیش‌بینی برگزارکنندگان

بر اساس آمار‌های رسمی منتشرشده در بعدازظهر شنبه، شمار شرکت‌کنندگان کمتر از پیش‌بینی اولیه برگزارکنندگان، یعنی ۱۸۲ هزار نفر، بود. پلیس در فرانکفورت، مونیخ و برلین شمار معترضان را در مجموع حداکثر ۱۸ هزار نفر اعلام کرد؛ در حالی که برگزارکنندگان در وب‌سایت خود از حضور حدود ۳۶ هزار نفر خبر داده بودند. مقام‌های آلمانی اعلام کردند که تظاهرات، با وجود هم‌زمانی با جشن‌های هالووین، عمدتاً مسالمت‌آمیز بوده است؛ با این حال، درباره تلاش گروه‌های افراطی برای سوءاستفاده از این جنبش هشدار دادند.

در هامبورگ نیز برخی موانع خیابانی به آتش کشیده شدند.

لینا فریدریش، سخنگوی گروه «Gen Z regelt»، در تجمع برلین گفت: «ما امروز اینجا هستیم تا برای صلح و آزادی مبارزه کنیم، نه برای جنگ و اجبار.» او افزود: «آنچه بیش از همه اهمیت دارد، حمایت بهتر از نظام‌های سلامت و آموزش است. ما با خدمت سربازی اجباری مخالفیم و خواهان توزیع عادلانه‌تر بار مسئولیت‌ها هستیم.»

هشدار درباره تکرار ناآرامی‌های فرانسه

وزارت کشور فدرال آلمان اعلام کرد بخش‌هایی از جریان افراطی چپ این کشور و برخی گروه‌های مرتبط با جنبش‌های افراطی خارجی نیز برای جلب حمایت و بسیج نیرو وارد عمل شده‌اند. رومن پوزک، وزیر کشور ایالت هسن، که فرانکفورت در آن قرار دارد، با اشاره به ناآرامی‌های فرانسه گفت: «همه ما تصاویر فرانسه را به یاد داریم؛ غارت فروشگاه‌ها، به آتش کشیدن خانه‌ها و خودرو‌های پلیس و حمله به مأموران پلیس.» او تأکید کرد: «فرانسه نباید در این زمینه به‌عنوان یک الگو مطرح شود.»

در آستانه برگزاری اعتراضات، برخی کسب‌وکار‌ها در شهر‌های مختلف آلمان، از جمله فروشگاه‌های واقع در بلوار لوکس کورفورشتندام برلین، برای جلوگیری از خسارات احتمالی شیشه‌های مغازه‌های خود را با تخته پوشاندند و از تعطیلی زودهنگام خبر دادند.

فشار اقتصادی و آینده نامطمئن جوانان آلمانی

برگزارکنندگان اعتراضات بر افزایش فشار‌های اقتصادی و اجتماعی بر نسل جوان در بزرگ‌ترین اقتصاد اروپا تأکید دارند. استیو، جوان ۱۸ ساله‌ای که قرار بود در تجمع مونیخ سخنرانی کند، خطاب به فریدریش مرتس، صدراعظم آلمان، گفت: «دولت در پاسخ به نگرانی‌های ما هیچ کاری نکرده، جز اینکه به کاهش بودجه‌ها و تحمیل فشار‌های بیشتر بر ما ادامه داده است.» او افزود: «تا زمانی که دست از نادیده گرفتن ما برندارید، به استفاده از حق اساسی خود برای تجمع ادامه خواهیم داد.»

آلمان در سال‌های اخیر برای احیای رشد اقتصادی با دشواری روبه‌رو بوده است. هم‌زمان، بازنشسته شدن نسل بیبی‌بومر‌ها (نسل متولدشده در دوره افزایش زاد و ولد پس از جنگ جهانی دوم) و کاهش جمعیت در سن اشتغال، فشار بر نظام بازنشستگی و خدمات عمومی این کشور را افزایش داده است. با این حال، درباره هدایت‌کنندگان این کارزار و میزان واقعی مشارکت جوانان در آن نیز پرسش‌هایی مطرح شده است؛ چراکه طیف گسترده‌ای از گروه‌های سیاسی و مدنی در این حرکت حضور دارند.

سازمان سراسری دانش‌آموزان آلمان (BSK) نیز از این ابتکار فاصله گرفته و اعلام کرده است که ۲۰ نوامبر تظاهرات جداگانه‌ای برگزار خواهد کرد.

شان بیکر، دانشجوی دانشگاه فنی برلین، نیز اعلام کرد که برای جلب توجه افکار عمومی به وضعیت نامناسب ساختمان‌های دانشگاه در اعتراضات شرکت می‌کند. او به رویترز گفت: «وقتی وارد ساختمان و کلاس‌ها می‌شوید، انگار وارد یک ساختمان متروکه شده‌اید؛ با این حال، انتظار می‌رود به‌طور منظم در چنین فضایی درس بخوانیم.»