شهر خبر

فوتبالی که نانِ دعواهایش را می‌خورد!

فوتبالی که نانِ دعواهایش را می‌خورد!

فوتبال 360 نوشت: جرایم وضع شده از سوی کمیته انضباطی علیه باشگاه‌ها، مربیان و بازیکنان باعث شده تا فدراسیون فوتبال در این زمینه انتفاع مالی چشمگیری داشته باشد!

بیست‌وسومین دوره لیگ برتر فوتبال ایران، هجدهم مردادماه رسماً افتتاح شد و با گذشت نزدیک به 3 ماه، هنوز رقابت‌ها پایان به پایان هفته دهم فعالیت خود هم نرسیده و امروز (جمعه) قرار است مسابقات هفته نهم به پایان کار خود برسد؛ آن‌هم در شرایطی‌که در طول این 3 ماه، مهم‌تر از متنِ فوتبال ایران، حاشیه‌های آن به چشم آمده و از همان روز نخست، موضع‌گیری علیه اشتباهات داوری باعث شد تا صحبت‌های جنجالی از سوی مربیان و بازیکنان به میان آید.

مسئولان فدراسیون فوتبال پیش از آنکه فصل جدید رقابت‌ها از راه برسد، تاکید کردند که در فصل جدید، هرگونه اظهارنظر حاشیه‌ای و جنجال‌آفرین با برخورد انضباطی همراه خواهد بود اما با توجه دامنه گسترده اشتباهات جنجالی در لیگ برتر، این تهدید مسئولان فدراسیون کارگشا نبود؛ به‌طوری‌که همچنان سوژه اول فوتبال ایران، اعتراض مدیران، مربیان و بازیکنان نسبت به اشتباهات داوری بوده و البته در این میان، درگیری‌هایی هم میان بازیکنان و یا مربیان شکل گرفته که باعث شده تا اعضای کمیته انضباطی دست به کار شوند.

فدراسیون فوتبال در طول سالیان گذشته نتوانسته کمیته اقتصادی فعالی داشته باشد و در جذب اسپانسرهای سرشناس ناموفق بوده و حتی هنوز حامی مالی جدید جذب شده هم که ابهامات پرشماری پیرامون آن مطرح است، رسماً معارفه نشده اما به نظر می‌رسد که در غیاب فعالیت‌های کمیته اقتصادی، کمیته انضباطی به قلبِ تپنده فدراسیون فوتبال در حوزه تامین منابع مالی تبدیل شده و ارقام عجیبی در طول حدود 2 ماه فعالیت رقابت‌های باشگاهی در لیگ بیست‌وسوم علیه باشگاه‌ها، مربیان و بازیکنان در احکام انضباطی قید شده است!

مهدی رحمتی سرمربی نساجی مازندران، اولین چهره‌ای بود که در فصل جدید لیگ برتر از سوی کمیته انضباطی جریمه شد و او در کنار محرومیت تعلیقی، به پرداخت 200 میلیون تومان به دلیل رفتار غیرورزشی و بدفتاری در قبال مقام رسمی مسابقه محکوم شد. همچنین در جریان تقابل نساجی مازندران و پیکان تهران، منصور باقری به دلیل افترا و توهین از طریق مصاحبه، 30 میلیون تومان جریمه شد. بعد از تقابل تیم‌های پرسپولیس و آلومینیوم اراک در هفته نخست، مجتبی حسینی مصاحبه‌ای را انجام داد و علیه داور مسابقه موضع گرفت که او 50 میلیون تومان جریمه شد و مهران موسوی هم دیگر عضو تیم آلومینیوم بود که به پرداخت 30 میلیون تومان به دلیل افترا و توهین از طریق مصاحبه محکوم شد!

صنعت‌نفت آبادان و استقلال تهران در هفته اول به مصاف هم رفتند که پرتاب اشیا و لیزراندازی از سوی هواداران صنعت‌نفت، باعث جریمه 100 میلیون تومانی آن‌ها شد! همچنین استفاده هواداران سپاهان از الفاظ توهین‌آمیز و مواد دودزا در جدال هفته نخست مقابل تراکتور باعث جریمه 100 میلیون تومانی طلایی‌پوشان شد. سپاهانی‌ها به دلیل داشتن 6 بازیکن اخطاری، به پرداخت 24 میلیون تومان محکوم شدند و در طرف مقابل هم باشگاه تراکتور به پرداخت 20 میلیون تومان به دلیل 5 اخطاری‌شدن محکوم شد! در جریان تقابل هفته نخست هوادار تهران و مس رفسنجان، حامد لک به دلیل بدرفتاری علیه مقام مسئول غیررسمی، 50 میلیون تومان جریمه شد و مسی‌ها هم به پرداخت 24 میلیون تومان بابت 6 بازیکن اخطاری محکوم شدند تا جمعاً در هفته نخست، 628 میلیون تومان جریمه از سوی کمیته انضباطی وضع شده باشد که عدد و رقم عجیبی محسوب می‌شود!

هفته دوم فصل جدید لیگ برتر فوتبال ایران به مانند هفته نخست، جنجالی و پرالتهاب نبود اما با این حال، بازهم احکام جنجالی از سوی کمیته انضباطی صادر شد؛ به‌طوری‌که به دلیل پرتاب اشیا، انداختن لیزر و استفاده از مواد آتش‌زا از سوی هواداران تراکتور در جدال با پرسپولیس در هفته دوم، باشگاه تبریزی 60 میلیون تومان جریمه شد. همچنین در نبرد تیم‌های فولاد خوزستان و صنعت‌نفت آبادان، احمد ظهیری مسئول تدارکات باشگاه فولاد به دلیل بدرفتاری علیه مقام رسمی برگزاری مسابقه، 30 میلیون تومان جریمه شد!

فولادی‌ها به دلیل آنچه از سوی کمیته انضباطی، سر دادن شعارهای موهن هواداران و داشتن 6 بازیکن اخطاری تلقی شد، در جدال هفته دوم مقابل صنعت‌نفت به پرداخت 51 میلیون تومان محکوم شدند و در طرف مقابل، نفتی‌ها هم به دلیل بدرفتاری علیه مربی حریف و داشتن 5 بازیکن اخطاری، 51 میلیون تومان جریمه شدند تا با وجود حواشی کمتر نسبت به هفته نخست، بازهم کمیته انضباطی سود مالی چشمگیری داشته باشد و 192 میلیون تومان از مسابقات هفته دوم، درآمدزایی کند!

هفته سوم لیگِ بیست‌وسوم در حالی فعالیت خود را به پایان برد که جنجالی‌ترین مسابقه میان تیم‌های هوادار تهران و آلومینیوم اراک برگزار شد و همین مسئله باعث شد تا مسئولان کمیته انضباطی در کنار محکومیت‌های انضباطی، جرایم مالی سنگینی را هم علیه متخلفین وضع کنند؛ به‌طوری‌که محمود فکری سرمربی هوادار، 60 میلیون تومان جریمه مالی شد. و سیروس دین‌محمدی دستیار او هم 30 میلیون تومان جریمه نقدی شد. جالب آنکه در کنار سرمربی و مربی، مدیر تیم هوادار هم جریمه شد و علی طهماسبی به دلیل بدرفتاری در قبال مسئول رسمی مسابقه، به پرداخت 50 میلیون تومان محکوم شد.

تیم‌های صنعت‌نفت آبادان و پیکان تهران برگزارکننده دیگر مصاف جنجالی هفته بودند که روح‌الله شریفی مربی صنعت‌نفت، به دلیل بدرفتاری علیه مقام رسمی مسابقه، 40 میلیون تومان جریمه شد و باشگاه آبادانی هم به دلیل پرتاب بطری و فحاشی تماشاگرانش به داور مسابقه، به پرداخت 51 میلیون تومان محکوم شد تا در هفته سوم لیگ برتر فوتبال ایران هم کمیته انضباطی فدراسیون، انتفاع 231 میلیون تومانی برده باشد که جمعاً در طول 3 هفته، جرایم مالی به بیش از یک میلیارد تومان رسید!

نساجی مازندران و صنعت‌نفت آبادان در هفته چهارم لیگ برتر به مصاف هم رفتند که عبدالله ویسی سرمربی صنعت‌نفت به دلیل بدرفتاری در قبل مقام رسمی مسابقه، 30 میلیون تومان جریمه شد و تیم نساجی هم به دلیل داشتن 5 بازیکن اخطاری، باید 20 میلیون تومان جریمه نقدی بپردازد. همچنین در مصاف فولاد خوزستان و پرسپولیس، استفاده هواداران فولاد از الفاظ توهین‌آمیز و پرتاب اشیا باعث شد تا باشگاه اهوازی 100 میلیون تومان جریمه شود!

پنجمین هفته از رقابت‌های لیگ برتر فوتبال ایران هنوز به نقطه پایان فعالیت خود نرسیده و بعد از انجام 4 مسابقه، قرار است 4 دیدار معوقه طی 2 ماه آینده به انجام برسد. با وجود آنکه نیمی از بازی‌های هفته پنجم برگزار نشده اما کمیته انضباطی در قبال حواشی دیدار پیکان تهران و ملوان بندرانزلی موضع گرفت؛ به‌طوری‌که مهرداد بایرامی مهاجم تیم پیکان به دلیل نشر اکاذیب از طریق مصاحبه، 30 میلیون تومان جریمه شد تا مجموع جرایم انضباطی فدراسیون فوتبال از حیث مالی، از 1.2 میلیارد تومان عبور کند!

کمیته انضباطی فدراسیون فوتبال دو حکم سنگین و بی‌سابقه علیه باشگاه‌های سپاهان اصفهان و پرسپولیس تهران وضع کرد. دو حکمی که به‌واسطه شکایت کارگروه ناظر بر قراردادهای ورزشی صادر شد و براساس آن، در کنار جرایم غیرمالی در نظر گرفته شده، سپاهانی‌ها به پرداخت 40 میلیارد تومان جریمه شدند و باشگاه پرسپولیس هم باید 10 میلیارد تومان به حساب فدراسیون فوتبال واریز کند تا سنگین‌ترین جرایم مالی تاریخ فوتبال باشگاهی ایران از سوی کمیته انضباطی اعلام شده باشد!

مسئولان کمیته انضباطی درباره اتفاقات هفته ششم لیگ برتر، احکام جنجالی و جالب‌توجهی را صادر کردند. یکی از حکم‌های صادره علیه جواد نکونام بود؛ به‌طوری‌که سرمربی استقلال به دلیل عدم شرکت در نشست خبری هفته ششم در محل تعیین‌شده از سوی سازمان لیگ به پرادخت 51 میلیون تومان محکوم شد! همچنین علیرضا حیدررضایی یکی از اعضای کادراجرایی تیم مس رفسنجان هم به دلیل رفتار غیرورزشی در قبال مسئول رسمی مسابقه در جدال با ذوب‌آهن اصفهان در هفته ششم، به پرداخت 30 میلیون تومان محکوم شد تا از هفته کم‌حاشیه فوتبال ایران هم کمیته انضباطی، سودی 81 میلیون تومانی را برده باشد!

علیرضا حقیقی دروازه‌بان تیم هوادار به دلیل نشر اکاذیب از طریق مصاحبه علیه مقامات رسمی مسابقات و فدراسیون فوتبال در پایان دیدار با فولاد خوزستان در هفته هفتم لیگ برتر، 20 میلیون تومان جریمه شد. همچنین کاظم کرامتی مربی تیم هوادار به دلیل بدرفتاری علیه مقام رسمی مسابقه، 30 میلیون تومانی جریمه شد و فولادی‌ها هم به دلیل عدم رعایت مقررات مسابقه، به پرداخت 20 میلیون تومان محکوم شدند. مصاحبه محمد طیبی بازیکن استقلال خوزستان علیه داور دیدار تیمش مقابل پیکان در هفته هفتم هم جریمه‌ای 20 میلیونی را برای او به همراه داشت.

فرشاد بختیاری‌زاده مربی استقلال خوزستان هم به دلیل بدرفتاری در قبال بازیکن حریف (بازیکن پیکان)، 26 میلیون تومان جریمه شد و در طرف مقابل، مهرداد بایرامی بازیکن پیکان هم به دلیل بدرفتاری علیه مربی حریف (مربی استقلال خوزستان) 26 میلیون تومان جریمه شد تا جمعاً از 2 مسابقه از رقابت‌های هفته هفتم لیگ برتر، کمیته انضباطی 142 میلیون تومان درآمد مالی داشته باشد!

شمس‌آذر قزوین در هفته هشتم لیگ برتر توانست مقابل فولاد خوزستان بردی یک‌گله را به‌دست آورد که بعد از این مسابقه، کمیته انضباطی فدراسیون فوتبال علیه پوریا سرآبادانی کاپیتان شمس‌آذر به دلیل اعتراض به عملکرد تیم داوری در پایان مسابقه، موضع گرفت و او را به پرداخت 40 میلیون تومان جریمه کرد تا سرآبادانی فعلاً آخرین عضوی از جامعه فوتبال در لیگ برتر باشد که با محکومیت مالی از سوی کمیته انضباطی فدراسیون فوتبال مواجه شده است.

کمیته اخلاق هم حدود یک ماه قبل علیه اعضای دو باشگاه استقلال و پرسپولیس موضع گرفت و رضا درویش، یحیی گل‌محمدی، افشین پیروانی، علی فتح‌الله‌زاده، حجت کریمی، بیژن طاهری و فرشید سمیعی چهره‌هایی بودند که با جریمه مالی مواجه شدند و جمعاً به پرداخت 650 میلیون تومان محکوم شدند که البته در حکم آن‌ها آمده بود که باید این ارقام را در جهت توسعه فوتبال پایه استان‌های سیستان‌وبلوچستان و کردستان به حساب هیات‌های مربوطه واریز کنند اما به این هر حال، این مبالغ هم به جمع جرایم انضباطی فوتبال ایران در فصل اخیر اضافه شد.

کمیته انضباطی فدراسیون فوتبال همچنین حدود 1 میلیارد و 529 میلیون تومان از محل جریمه تیم‌های شرکت‌کننده در لیگ دسته اول، دوم و سوم و همچنین لیگ فوتبال ساحلی و لیگ دسته اول فوتبال زنان در طول 2 ماه گذشته انتفاع مالی داشته تا با احتساب تمامی جرایم مالی وضع شده از روز شروع فعالیت لیگ بیست‌وسوم از سوی کمیته انضباطی و اخلاق فدراسیون فوتبال (در تمامی لیگ‌ها)، 53 میلیارد و 673 میلیون تومان درآمد فدراسیون فوتبال از راه جرایم باشد که عددی حیرت‌انگیز است؛ عددی نزدیک به یک میلیون یورو! نقطه ابهام اینجاست که با وجود این درآمد چشمگیر، چرا فدراسیون فوتبال به سراغ ورود تکنولوژی (VAR) و یا استفاده از درآمد حاصله در مسیر تجهیز امکانات داوران استفاده نمی‌کند تا از این طریق، حواشی مسابقات به حداقل برسد و تنش‌ها میان بازیکنان و مربیان و باشگاه‌ها کاهش پیدا کند.

257 251