شهر خبر
برچسب‌های مهم خبری:#ارمنستان#قره باغ#باکو#پاییز#آتش#آتش بس#باران

تشدید تنش در روابط ایروان و باکو/ قفقاز به کدام سمت می رود؟

ایراس نوشت: پاییز برای ارمنستان و آذربایجان با گلوله باران متقابل در مرز آغاز شد که در نتیجه آن تلفات جانی به همراه داشت. علاوه بر این، آتش بس در قره باغ کوهستانی نقض شد که سرنوشت آن همچنان مانع اصلی عادی سازی روابط بین باکو و ایروان است. تشدید تنش در پس زمینه تغییرات سیاسی قابل توجه در جمهوری به رسمیت شناخته نشده قره باغ کوهستانی (NKR) صورت گرفت: پس از گفتگو با "بازیگران داخلی و خارجی و عموم مردم"، آراییک‌هاروتونیان از مقام ریاست جمهوری قره‌باغ استعفا داد.

هرچند که بعید است تغییر رهبر ارامنه قره باغ به یافتن راهی برای خروج از بن بست کمک کند: هیچ سازشی بین آنها و باکو هنوز قابل مشاهده نیست.

آلکسی زابرودین در روزنامه کمرسانت روسیه در یادداشتی نوشت:

صبح اول سپتامبر با تشدید دوباره تنش در مرز ارمنستان و آذربایجان آغاز شد. منطقه گغارکونیک ارمنستان و منطقه کلباجار آذربایجان زیر آتش قرار گرفتند. هر دو طرف به سرعت واقعیت تشدید تنش‌ها را پذیرفتند، اما به طور سنتی در مورد شروع درگیری اختلاف نظر وجود دارد. به گفته وزارت دفاع ارمنستان، نیروهای مسلح آذربایجان «مواضع ارامنه در نزدیکی روستای سوتک» را به شدت مورد حمله قرار دادند. در نتیجه حداقل سه نفر جان باختند.

در باکو گفتند طرف ارمنی اولین طرفی بود که شروع کرد و ارتش آذربایجان فقط اقدامات تلافی جویانه انجام داد. شدت گلوله باران متقابل تنها در نیمه دوم روز شروع به کاهش کرد.

علاوه بر این، در منطقه مشکل سازتر یعنی قره باغ کوهستانی شرایط ناآرام بود. همانطور که در بولتن جمعه وزارت دفاع روسیه آمده است، در طول روز “یک مورد نقض رژیم آتش بس در منطقه شوشا ثبت شد.” «هیچ تلفاتی وجود ندارد. در این گزارش آمده است که فرماندهی نیروهای حافظ صلح روسیه به همراه طرف‌های آذربایجانی و ارمنی در حال انجام تحقیقات در این زمینه هستند.

تشدید تنش در پس زمینه تغییرات سیاسی قابل توجه درجمهوری به رسمیت شناخته نشده قره‌باغ اتفاق افتاد: در ۱ سپتامبر، رئیس جمهور آراییک‌هاروتونیان، استعفا داد. او روز قبل بدون اینکه وارد جزئیات شود به طرز مبهمی گفت، «این تصمیم نهایی را دو روز پیش گرفتم، با در نظر گرفتن تماس‌هایم با تمام بازیگران داخلی و خارجی و عموم مردم در هفته‌های اخیر. این یک تصمیم عمدی است که صرفاً توسط من بر اساس نتایج تجزیه و تحلیل داده‌هایی که در اختیار دارم گرفته شده است».

به احتمال زیاد یکی از عوامل تصمیم گیری ناتوانی در دست کم پیشرفت در بازگشایی راه به قره باغ بوده است.

لازم به ذکر است از دسامبر ۲۰۲۲، بخشی از قره‌باغ کوهستانی که ارمنی‌ها در آن زندگی می‌کنند، به دلیل مسدود کردن کریدور لاچین (مسیر دسترسی قره‌باغ به ارمنستان) توسط نیروهای آذربایجان و ایجاد یک ایست بازرسی در آن، در محاصره قرار گرفته است. ارتباط با ارمنستان تقریباً متوقف شد، مردم محلی با کمبود شدید دارو و غذا مواجه شدند. این در حالی است که باکو مدعی است که بر اساس قوانین بین المللی عمل می‌کنند و یک پاسگاه مرزی در خاک خود ایجاد کرده است. در همان زمان، آذربایجان پیشنهاد داد تا عرضه محموله‌های بشردوستانه را در

۳۱۰۳۱۰