شهر خبر

ساخت شیرهای کنترلی و تجهیزات پالایشگاهی نمونه موفق سیاست تولید بار اول در صنعت نفت

ساخت شیرهای کنترلی و تجهیزات پالایشگاهی نمونه موفق سیاست تولید بار اول در صنعت نفت

یک کارشناس اقتصادی گفت: ساخت داخلی شیرهای کنترلی صنعت نفت، استفاده از تجهیزات بومی سازی شده ایرانی در پالایشگاه های فراسرزمینی ایران در کشورهای ونزوئلا، سوریه و ازبکستان از دستاوردهای مهم سیاست تولید بار اول و استفاده از ظرفیت دانش بنیانی در صنعت نفت و گاز کشور است که نشان از اهمیت استفاده از ظرفیت تولید بار اول و استفاده از دانش و تخصص ایرانی برای اثرگذاری در روند توسعه کشور است.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری برنا، تشدید تحریم ها علیه کشورمان که دسترسی ما را به تجهیزات و اقلام راهبردی در صنایع بزرگ از جمله صنعت نفت و گاز محدود کرد، لزوم دانش بنیان شدن این صنایع را بیش از پیش مطرح کرد. در دو دوره راهکارهای مختلفی در زمینه مقابله با تحریم‌ها انجام شد، اما به دلیل اتخاذ رویکرد کوتاه مدت یا ناکارآمد به نتیجه مناسبی دست نیافتیم. دور زدن تحریم‌ها و رفع تحریم‌ها با مذاکره دو راهکاری بود که نتیجه ای جز شکست برایمان نداشت. لازم است برای شکستن تحریم‌های اقتصادی، مقابله هدفمند با آن‌ها در دستور کار قرار بگیرد. راهکاری که در بخش انرژی به تازگی مطرح شده و شروع خنثی‌سازی تحریم‌ها در این حوزه به جریان افتاده است. این راه حل علاوه بر ایجاد فضایی برای مقابله هدفمند و اصولی با تحریم‌ها به داشتن دست بالا در مذاکرات با کشورهای مختلف برای ایران منجر خواهد شد. در این راستا قرار است وزارت نفت در همکاری نزدیک با کارگروه تولید بار اول معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری از ظرفیت های دانش بنیانی کشور نهایت بهره برداری را داشته باشد.

به زعم بسیاری از کارشناسان ظرفیت های لازم در داخل کشور برای تولید تجهیزات و اقلام راهبردی در صنعت نفت و گاز کشور وجود دارد و تنها عزم جدی ای لازم است تا ضمن بهره برداری از این توانمندی ها زمینه برای شکوفایی این صنعت در کشورمان فراهم شود. به زعم این افراد، صادرات کاتالیست به روسیه، افزایش تولید گاز در پارس جنوبی با استفاده از ظرفیت های دانش بنیانی و نوسازی تجهیزات پالایشگاهی در کشورهایی مانند ونزوئلا از نمونه های موفق اعتماد به توان داخلی است. در ادامه نظرات مرتضی افقه، کارشناس اقتصادی را در این خصوص می‌خوانید.

افقه با اشاره به این موضوع که تشدید تحریم ها علیه کشورمان وخامت وضعیت تولید تجهیزات و اقلام راهبردی را در کشورمان بیش از پیش نشان داد، تصریح کرد: اینکه ما در زمینه ی تجهیزات و ماشین آلات به دیگر کشورها وابسته هستیم و در این زمینه ضعف داریم، یک امر روشن است. اما شدت تحریم ها طی سال های اخیر بیشتر از قبل ضرورت سرمایه گذاری در این زمینه ها و استفاده از ظرفیت های داخلی را برایمان مشخص کرد. توسعه ی انسانی در جهان امروزه متکی بر نیروهای متخصص است. متاسفانه ما تا کنون از این نیروها غفلت کرده و به صادرات نفت متکی شده ایم. شواهد نشان می دهد که توجهی به نقش نیروهای متخصص در پیشرفت و توسعه ی کشور نداشته ایم و ظرفیت های دانش بنیانی را دست کم گرفته ایم.

پالایشگاه

وی در ادامه گفت: در شرایط فعلی که تحریم ها علیه کشورمان تشدید شده و دسترسی ما به تجهیزات و اقلام راهبردی صنایع مختلف از جمله صنعت نفت و گاز ممنوع شده است، لزوم استفاده از نیروهای متخصص برای تولید این اقلام در داخل کشور بیش از پیش مطرح شده است. در این شرایط اگر نتوانیم به استفاده ی حداکثری از توانمندی های داخلی خود بپردازیم، وضعیت ناگواری به لحاظ اقتصادی گریبان ما را خواهد گرفت. تنها راه چاره ی برون رفت از این شرایط این است که به استفاده از ظرفیت های داخلی روی بیاوریم.

این کارشناس اقتصادی در ادامه یادآور شد: دانش بنیان شدن صنعت نفت و گاز کشور یک رکن اساسی برای پیشرفت است و در شرایط فعلی ضرورت این امر بیش از پیش مطرح است. همواره ضرورت دانش بنیان کردن این صنعت وجود داشته، اما الان که تحریم ها علیه کشورمان تشدید شده، این امر نمود بیشتری یافته است. درآمدهای نفتی باعث شد که ما از تولیدات بار اول و حمایت از آن ها غفلت کنیم. شاید اگر این مشکلات تحریمی زودتر برایمان پیش می آمد، قبل ترها روند استفاده از ظرفیت ها و نیروهای متخصص داخلی را در دستور کار قرار می دادیم. از ابتدای انقلاب تا الان در کشورمان مکرراً در مورد لزوم استفاده از ظرفیت های داخلی شعار داده ایم، اما در عمل به این اصل پایبند نبوده ایم. تا وقتی این امر در عمل در دستور کار قرار نگیرد، نمی توانیم به توسعه ی کشور امیدوار باشیم.

افقه ادامه داد: ساخت داخلی شیرهای کنترلی صنعت نفت، استفاده از تجهیزات بومی سازی شده ایرانی در پالایشگاه های فراسرزمینی ایران در کشورهای ونزوئلا، سوریه و ازبکستان از دستاوردهای مهم سیاست تولید بار اول و استفاده از ظرفیت دانش بنیانی در صنعت نفت و گاز کشور است که نشان از اهمیت استفاده از ظرفیت تولید بار اول و استفاده از دانش و تخصص ایرانی برای اثرگذاری در روند توسعه کشور است.

وی در پاسخ به این سوال که چقدر اهمیت دارد مانند وزارت نفت که اخیراً از سوی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری به خاطر همکاری در تولیدات بار اول اقلام راهبردی مورد تقدیر قرار گرفت، دیگر وزارتخانه ها نیز به استفاده از دستاوردهای دانش بنیانی روی بیاورند، خاطرنشان کرد: شرکت های دانش بنیان در کشورمان نوپا هستند، اما نخبگان با اشتیاق در این واحدها کار می کنند. این شرکت ها به شدت مورد بی مهری قرار گرفته اند و در گیر و دار بروکراسی های عریض و طویل افتاده اند. این یک ضرورت است که در وزارتخانه های مختلف از دستاوردهای دانش بنیان ها استفاده شود و به سمت حمایت از آن ها گام برداریم. این امر باید در تمامی وزارتخانه ها تبدیل به یک اصل شود و دانش بنیان شدن در دستور کار تمامی نهادها در کشور قرار بگیرد.

انتهای پیام