شهر خبر

چین و روسیه در قطب جنوب و اقیانوس جنوبی: پیامدهایش برای فایوآیز (پنج چشم)

چین و روسیه در قطب جنوب و اقیانوس جنوبی: پیامدهایش برای فایوآیز (پنج چشم)

روسیه و چین هر دو به دنبال تحمیل دیدگاه‌های خود در مورد سهمیه‌های ماهیگیری و آینده بهره‌برداری از منابع در قطب جنوب هستند.

به گزارش خبرآنلاین، متئو بولِگ در مقاله ای برای سی‌پاور سنتر نوشت: نویسنده معتقد بود که نظام پیمان قطب جنوب باید برای حفظ منافع خود در برابر چین و روسیه مقاومت کند و از فروپاشی این پیمان جلوگیری کند چرا که پیمان قاره جنوب قارهای برای صلح و اکتشاف است اما به اعتقاد وی فعالیتهای روسیه و چین میتواند تنش زا باشد. همچنین مسائل ارضی در این منطقه اهمیت دارد و خیلی سخت خواهد بود که طرفین نشست مشورتی پیمان جنوب با یکدیگر مذاکره کنند در حالی که در اوکراین با یکدیگر در حال جنگ هستند.

روسیه و چین هر دو به دنبال تحمیل دیدگاه‌های خود در مورد سهمیه‌های ماهیگیری و آینده بهره‌برداری از منابع در قطب جنوب هستند - هر دو دیدگاه در تضاد با توازن ایجاد شده فعلی هستند.

وضعیت روسیه در قطب جنوب

دکترین دریایی روسیه در سال ۲۰۲۲ اولویت های استراتژیک برای قطب جنوب را ذکر می کند. این دکترین خواستار افزایش تحقیقات علمی، اقلیمی و همچنین سرمایه‌گذاری بیشتر برای گسترش حضور منطقه‌ای روسیه در دریا و قاره از طریق «تجهیزات نسل جدید، ماشین‌آلات و ابزارهای فناوری» و ایستگاه‌های دائمی و پایگاه‌های میدانی است. در نهایت، استراتژی امنیت ملی ۲۰۲۱ قطب جنوب برای اولین بار در یک سند فدرال سطح بالا با هدفی مشابه برای گسترش حضور در این قاره ذکر میشود. با این حال، کمبود بودجه طولانی مدت سیاست قطب جنوب روسیه، تحقق اهداف استراتژیک آن را محدود می کند.

روسیه حضور محدودی در این قاره دارد و تنها پنج پایگاه از ده پایگاه تحقیقاتی آن در تمام طول سال فعال هستند. بیشتر آنها از مشکلات زیرساختی رنج می برند و برای بهره برداری مناسب نیستند. چرا که تحت تاثیر بودجه محدود روسیه در این قاره قرار دارند.

وضعیت چین در قطب جنوب

پکن معاهده قطب جنوب را در سال ۱۹۸۳ تصویب کرد و در سال ۱۹۸۵ به یک طرف مشورتی ATCM تبدیل شد. عضو مشورتی به چین قدرت وتو و حق ادعای ارضی می دهد. سیاست قطب جنوب چین برای اولین بار در می ۲۰۱۷ در "کاغذ سفید قطب جنوب"معرفی شد، جایی که رسما متعهد به "حفاظت از ثبات ATS" است. فعالیت‌های منطقه‌ای نیز در ابتکار کمربند و جاده (BRI) و به‌عنوان بخشی از «جاده ابریشم قطبی» قرار دارند.

به عنوان یک طرف مشورتی، منافع چین در قطب جنوب مانند روسیه است. پکن به دنبال دسترسی به منابع منطقه ای (به ویژه ذخایر ماهی و منابع هیدروکربنی و معدنی)، اکتشاف زیستی، و مسیرهای حمل و نقل برای تحقق جاه طلبی های ملی در منطقه است. مانند مسکو، پکن می‌خواهد اطمینان حاصل کند که از مدیریت آینده قطب جنوب و بهره‌برداری از منابع بالقوه کنار نخواهد رفت. بازار گردشگری همچنین بخش مهمی از گسترش راهبرد قطب جنوب چین است.

روابط روسیه و چین در قطب جنوب:

توصیه های سیاستی برای فایو آیز

*منبع: سی‌پاور سنتر (Sea Power Center) / ترجمه: امیرمحمد مغانی

۳۱۱۳۱۱