شهر خبر

در نشست رئیس دانشگاه تهران با طیف‌های مختلف دانشجویی چه گذشت؟

در نشست رئیس دانشگاه تهران با طیف‌های مختلف دانشجویی چه گذشت؟

رئیس دانشگاه تهران در نشست‌ پرسش و پاسخ با دانشجویان گفت: اتفاقاتی که در روزهای آغازین سال تحصیلی جدید روی داد که مهمترین آن موضوع فضاسازی برخی دانشجویان برای تحریم کلاس‌ها بود، نشان داد که دست‌مان برای دنبال کردن استقلال دانشگاه‌ها خالی است.

به گزارش خبرگزاری برنا، رئیس دانشگاه تهران در نشست‌های پرسش و پاسخ در مواجهه با دانشجویانی که درباره عاقبت بی‌پرده صحبت کردن در تالارهای دانشگاه ابراز نگرانی می‌کردند، به آنها تضمین داد که هیچ مشکلی برای هیچ دانشجویی که در فضای گفت‌وگو حتی سنگین‌ترین نقدها را مطرح می‌کند به وجود نخواهد آمد.

مقیمی تاکید کرد: هیچ کس بابت اظهارنظرش حتی یک تذکر هم دریافت نمی‌کند. این باعث افتخار نظام جمهوری اسلامی ایران است که افراد به راحتی حرفشان را می‌زنند.
دانشجویانی که در دو نشست اخیر در دانشکده ادبیات و علوم انسانی و دانشکده علوم اجتماعی حضور داشتند، دغدغه‌های مشترکی را مطرح کردند؛ از دغدغه آنچه که تحت عنوان «ورود نیروهای امنیتی» و «لباس شخصی» به داخل دانشگاه نام می‌بردند تا گلایه و شکایت از عملکرد حفاظت فیزیکی و حراست دانشگاه و ابراز نگرانی درباره تداوم بازداشت چند دانشجو.

برخی از آنها خبر اعلامی از سوی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری مبنی بر «راه‌اندازی دفتر نیروهای مسلح در دانشگاه» را به مثابه آزاد شدن ورود نیروهای نظامی به داخل دانشگاه تعبیر می‌کردند.
یکی از نقدهای جدی دانشجویان دغدغه‌مند این بود که در «جنگ روایت‌ها» چرا روایت دست اول از اتفاقات دانشگاه توسط تریبون رسمی دانشگاه اطلاع‌رسانی نمی‌شود.

منتقدان معتقد بودند که در این شرایط، در جایی که روایت رسمی از یک واقعه وجود ندارد، روایت‌های مخدوش فرصت جولان پیدا می‌کنند.

دست‌مان برای دنبال کردن استقلال دانشگاه‌ها خالی است

سید محمد مقیمی، رئیس دانشگاه تهران در جمع دانشجویان گفت: چارچوب استقلال اداری و مالی دانشگاه باید تعریف و در قوانین بالادستی گنجانده شود و در برنامه هفتم توسعه قید شود که دانشگاه محیط مستقلی است. برخی اینطور تعبیر می‌کنند که وقتی ما از استقلال دانشگاه‌ها صحبت می‌کنیم منظورمان استقلال از حاکمیت است؛ این درحالی است که اصلاً منظور ما این نیست بلکه مطالبه ما اداره دانشگاه به صورت هیأت امنایی است، به گونه‌ای که سازمان برنامه و بودجه، سازمان امور اداری و استخدامی و نهادهای نظارتی حق دخالت در امور دانشگاه‌ها را نداشته باشند.
مقیمی افزود: برای اینکه استقلال دانشگاه را فراهم کنیم باید پیش‌زمینه‌هایی را فراهم کنیم اما با اتفاقات اخیر در دانشگاه‌ها، تا حدودی افرادی که باید برای تحقق این استقلال تصمیم‌گیری کنند دچار این تردید شده‌اند که آیا دانشگاه‌ها به آن بلوغ رسیده‌اند که به آنها استقلال اعطا شود. اتفاقاتی که در روزهای آغازین سال تحصیلی جدید روی داد که مهمترین آن موضوع فضاسازی برخی دانشجویان برای تحریم کلاس‌ها بود، نشان داد که دست‌مان برای دنبال کردن استقلال دانشگاه‌ها خالی است.
رئیس دانشگاه تهران خاطرنشان کرد: اینکه برخی دانشجویان با تهدید، قصد ایجاد مانع برای حضور سایر دانشجویان در کلاس‌های درس را داشته باشند، چهره خوبی از دانشگاه‌ها به بیرون مخابره نمی‌کند. بخشی از افراد آگاهانه این کار را انجام دادند و برخی هم سهل‌انگارانه دنباله‌روی کردند.

برخی رفتارهای حفاظت فیزیکی باید اصلاح شود

مقیمی در پاسخ به انتقادهای دانشجویان درباره تشدید کنترل کارت‌های دانشجویی در مبادی ورودی دانشگاه و آنچه که تحت عنوان چند مورد برخورد بین نیروهای حفاظت فیزیکی و دانشجو در این حین عنوان شد، اظهار داشت: روی این بحثی ندارم که برخی رفتارهای حفاظت فیزیکی باید اصلاح شود، همان‌طور که رفتارهای خود بنده و حتی برخی دانشجویان که از ارائه کارت دانشجویی به مأموران حفاظت فیزیکی امتناع کرده و رفتارهای خارج از عرف از خود نشان می‌دهند هم باید اصلاح شود. وقتی فردی علاوه بر امتناع از ارائه کارت شناسایی به نیروی حفاظت فیزیکی، حتی توهین و فحاشی هم می‌کند، نیروی حفاظت فیزیکی چه روشی را اعمال کند که هم وظیفه‌اش را انجام دهد و هم کمترین تنش ایجاد شود.
رئیس دانشگاه تهران پیش از این در جمع نمایندگان تشکل‌های دانشجویی هم از دستگیری فردی که تلاش می‌کرد با عنوان دانشجو و بدون ارائه کارت دانشجویی وارد دانشگاه شود خبر داده و گفته بود: در پی دستگیری این فرد توسط نیروی انتظامی مشخص شد که دانشجوی دانشگاه تهران نبوده و در کوله‌پشتی خود مقادیری مواد آتش‌زا حمل می‌کرده است.
وی در نشست با دانشجویان در دانشکده ادبیات و علوم انسانی اظهار کرد: برخی دانشجویان تشدید کنترل کارت‌های دانشجویی را به منزله محدود کردن دانشجو برداشت می‌کنند. بخش مهم تشدید کنترل کارت‌ها برای افزایش امنیت خود دانشجویان است؛ البته دانشگاه برای برخورد انضباطی با عده قلیل دانشجویانی که در تجمعات شعارهای هتاکانه و ساختارشکنانه سر داده‌اند هم به شناسایی آنها و دعوت به کمیته انضباطی می‌پردازد.
رئیس دانشگاه تهران ادامه داد: بهترین ساز و کار برای رسیدگی به موارد خارج از عرف دانشگاهی که در جریان اعتراضات اخیر در دانشگاه‌ها رخ داد، ساز و کار کمیته انضباطی است. البته معتقدیم کمیته‌های انضباطی نباید جنبه تنبیهی صرف داشته باشند بلکه باید کارکرد تربیتی و ارتقادهنده به خود بگیرند.

اخراج یک دانشجو از خوابگاه به دلیل کشف مواد مخدر در داخل اتاقش بود

دانشجویی با طرح این انتقاد که چرا برخی دانشجویان را از خوابگاه اخراج کرده‌اید، خواستار پاسخگویی مسئولان شد. علیرضا وجهی، معاون دانشجویی دانشگاه تهران با تاکید بر اینکه هیچ دانشجویی بخاطر شرکت در تجمعات از خوابگاه اخراج نشده است، اظهار کرد: به تازگی در یکی از اتاق‌های خوابگاه، مقادیری از انواع مواد مخدر کشف شده است که به دانشجوی ساکن در آن اتاق ابلاغ شد که یک ماه خوابگاه را ترک کند تا نتیجه کمیته انضباطی مشخص شود.
دانشجوی دیگری درباره اتفاق چند شب گذشته خوابگاه حافظ که شیشه در ورودی آن شکسته شده بود و در رسانه‌های بیگانه عنوان شد که نیروهای امنیتی و انتظامی وارد خوابگاه شده و دانشجویانی را دستگیر کرده‌اند، سوال کرد.

وجهی تاکید کرد: همان شب از هر هفت طبقه خوابگاه بازدید کردم، ورود نیروی انتظامی به خوابگاه کذب محض بود و هیچ دانشجویی هم دستگیر نشده بود.
مقیمی در ادامه در پاسخ به آنچه که تحت عنوان ورود نیروی لباس شخصی به دانشگاه عنوان شد، اظهار داشت: تا آنجا که ما از سابقه به کار بردن اصطلاح "لباس شخصی" به خاطر داریم، این اصطلاح برای فضاهایی به کار برده می‌شده که برخوردی از سوی افرادی غیر از نیروهای انتظامی و امنیتی صورت می‌گرفته است. در کدامیک از تجمعات دانشجویانی که شعار آزادی سر می‌دهند و در محیط داخل دانشگاه صورت گرفت، فردی از نیروی انتظامی، امنیتی و یا افراد غیردانشگاهی مداخله‌ای داشته است؟ و اصولاً کدام تجمع دانشجویی از سوی انتظامات دانشگاه به خشونت و درگیری کشیده شده است؟

وی ادامه داد: در طول مدت این التهابات، دستور کار مدیریت دانشگاه که عدم تعرض به تجمعات دانشجویی از سوی حراست و انتظامات دانشگاه بوده، کاملاً روشن بیان شده و خوشبختانه با کمترین نقص به اجرا درآمده است. آیا موردی را سراغ دارید که در حین تجمعات شما که حتی فاقد مجوز قانونی هم بود، برخورد تندی از سوی انتظامات و حراست صورت گرفته باشد؟

لباس شخصی و نیروهای امنیتی نباید ورودی به دانشگاه داشته باشند

وی در بخش دیگر سخنانش به پاسخگویی درباره دغدغه‌ای پرداخت که ناظر بر حساسیت دانشگاهیان برای ورود نیروهای امنیتی به داخل دانشگاه بود.

مقیمی در این باره گفت: عناوین مختلفی مثل لباس شخصی و نیروهای امنیتی نباید ورودی به دانشگاه داشته باشند. دانشگاه تهران کمترین صدمه را در میان دانشگاه‌ها، از بحث ورود افراد غیر از انتظامات و حراست دانشگاه داشته است.

وی ادامه داد: اگر بخواهیم صادق باشیم باید گفت که نهاد‌های امنیتی نسبت به اتفاقات دانشگاه بی‌تفاوت نیستند و تصاویری که از تجمعات برای رسانه‌های بیگانه فرستاده می‌شود را رصد می‌کنند.

دانشجویی که از پاسخ رئیس دانشگاه قانع نشده بود، از میان جمعیت پرسید «آقای رئیس بالاخره لباس شخصی‌ها وارد دانشگاه شده‌اند یا نه». رئیس دانشگاه در پاسخ به این دانشجو گفت: «لباس شخصی یعنی چه؟» دانشجو گفت: «پیراهن چهارخانه پوش‌ها». رئیس دانشگاه پاسخ داد: «اگر منظورتان افرادی است که غیر از نیروهای انتظامات دانشگاه که لباس فرم بر تن ندارند و با لباس عادی در هنگام تجمعات یا جلوی درب ورودی می‌ایستند؛ باید بگویم که اعضای حراست دانشگاه فاقد لباس فرم هستند و همانند همه ما لباس عادی بر تن دارند؛ به این افراد لباس شخصی نمی‌گویند، بلکه کارکنان حراست، بخشی از بدنه رسمی دانشگاه هستند که وظایف محوله را انجام می‌دهند و همین نیروهای حراست دانشگاه که شما به اشتباه آنها را لباس شخصی می‌نامید، ورودشان به تجمعات و کنترل درب‌های ورودی دانشگاه تهران در حداقل‌ترین میزان ممکن اتفاق افتاد.

انتهای پیام