به گزارش اکوایران، به نظر می‌رسد ایران و آمریکا ابتکار جدیدی در مذاکرات هسته‌ای دارند و همزمان تهران به طور فزاینده‌ای به دنبال همکاری با مسکو است.

بر اساس گزارش دویچه‌وله، حرکت تازه ای در تلاش های متوقف شده برای احیای توافق هسته ای بین المللی 2015 با ایران وجود دارد. راب مالی و علی باقری کنی، مذاکره‌کنندگان ارشد ایران و آمریکا وارد قطر شده‌اند. در آنجا آنها می خواهند به دنبال راه هایی برای رسیدن به توافق باشند - هنوز در اتاق های جداگانه و از طریق یک واسطه. بیش از یک سال است که دیپلمات‌های همه کشورهای درگیر در تلاش بوده‌اند تا با اعتدال اتحادیه اروپا جان تازه‌ای به «توافق هسته‌ای» بدهند.

شنبه گذشته، حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران، پس از گفتگو با جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در تهران، گفت: "ما آماده هستیم تا مذاکرات هسته ای را در چند روز آینده از سر بگیریم. برای ایران مهم است که به طور کامل از مزایای اقتصادی توافق سال 2015 بهره مند شود."

فاصله ایران با توافق هسته ای

سوال این است: واقعاً ایران برای دستیابی به اهداف اقتصادی خود چقدر به توافق در مذاکرات هسته ای تکیه می کند؟

حمیدرضا عزیزی، کارشناس مسائل ایران در مؤسسه امور بین‌الملل و امنیت برلین (SWP)، گمان می‌کند که تهران بیشتر به روابط نزدیک‌تر با روسیه وعده می‌دهد: «ایران هنوز از توافق هسته‌ای دست برنداشته است، اما به وضوح علاقه‌اش برای احیای آن است. عزیزی به دویچه وله گفت. ایران دیگر مطمئن نیست که آیا منافع بلندمدت خود را تامین می کند یا خیر: "دولت بعدی ایالات متحده در واشنگتن می تواند دوباره به طور یکجانبه از توافق خارج شود و تحریم ها را علیه ایران بازگرداند. جنگ در اوکراین و پیامدهای آن نیز می تواند ایران را به عنوان بخشی از یک توافق تلقی کند. روند تغییر نظم جهانی که از مدتی پیش آغاز شد، ایران می‌خواهد خود را در کنار کشورهای غیرغربی قرار دهد که در حال قدرتمندتر شدن هستند، یعنی در کنار روسیه و چین، ایران فشار غرب را بر روسیه به چشم یک فرصت می‌بیند.

به گزارش رویترز، تهران اخیراً برای عضویت در باشگاه بازارهای نوظهور BRICS درخواست داده است. آرژانتین هم درخواست داد. مسکو این پیشنهادها را شکست تلاش های غرب و آمریکا برای منزوی کردن روسیه پس از حمله این کشور به اوکراین می داند. در نشست مجازی بریکس هفته گذشته، شی جین پینگ، رئیس جمهور چین "سوء استفاده" از رژیم تحریم های بین المللی علیه روسیه را محکوم کرد.

توافق تجاری با "جمهوری خلق دونتسک"؟

موضع تهران نیز مشابه است: امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه گفت که آنها می خواهند با مسکو برای مقابله با "تحریم های غیرقانونی ایالات متحده" پس از دیدار با همتای روس خود در تهران در پنجشنبه گذشته همکاری کنند. به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، لاوروف در سفر دو روزه خود با نمایندگان رهبری ایران دیدار کرد تا درباره توافق هسته ای، وضعیت اوکراین و تقویت همکاری ها در زمینه تجارت و انرژی گفتگو کند.

وب سایت «باشگاه خبرنگاران جوان» (YJC) نزدیک به اصولگرایان ایرانی گزارش داد که ایران حتی در جریان مجمع بین المللی اقتصاد در سن پترزبورگ در اواسط ژوئن با به اصطلاح «جمهوری خلق دونتسک» قرارداد امضا کرد. جمهوری خلق دونتسک اکنون شریک جدیدی دارد و با وجود همه موانع، روابط اقتصادی بین المللی ما در حال گسترش است. بر اساس این قرارداد، ایران مصالح ساختمانی و محصولات باغی از جمله میوه و سبزیجات را به دونتسک عرضه خواهد کرد. در مقابل، دونتسک محصولات فلزی، چدن، کود، محصولات فولادی، ماشین آلات معدن زغال سنگ و سایر تجهیزات معدنی را به ایران صادر خواهد کرد.

این گزارش به طور رسمی تایید نشده است. ایران «جمهوری خلق دونتسک» را به رسمیت نشناخته است. نوید جمشیدی، در گفت و گو با دویچه وله می گوید: «به نظر می رسد این توافق تحت فشار مسکو انجام شده است. "چنین توافقی به اقتصاد ویران شده ما کمکی نخواهد کرد و همچنین به نوعی بیهوده است. هنوز در غرب اوکراین جنگ وجود دارد. چگونه آنها قرار است چیزی به ما در آنجا عرضه کنند؟ ما تقریباً چیزی در مورد آن نمی دانیم. ما حتی نمی دانیم چه چیزی چیست؟ تهران و مسکو در تلاش هستند تا یکدیگر را در زمینه همکاری در زمینه های تجارت و انرژی تقویت کنند.

گزینه های تهران

بنابراین تهران رویکردی دو جانبه در پیش گرفته است: در حالی که نشان می دهد تمایل به گفتگو در مذاکرات چندجانبه به امید کاهش تحریم ها دارد، در عین حال به دنبال نزدیکی با روسیه در صورت شکست است. اینکه این دو گزینه تا چه حد واقع بینانه هستند، یا تهران به طور جدی یکی یا دیگری را دنبال می کند، فعلاً یک سوال باز باقی می ماند.

ali azady 6.26.22