شهر خبر
برچسب‌های مهم خبری:#تهران#بورس#بورس تهران

بورس تهران در آتش سیاست‌گذاری سوخت

بورس تهران باز هم سقوط سهمگینی را تجربه کرد و پس از وقفه‌ای کوتاه در مسیر نزولی، امروز با شدت بیشتری مسیر ریزش را در پیش گرفت. شاید مقصر اصلی ریزش سنگین بورس تهران را باید مجلس و نمایندگان مجلس دانست. امروز خبر رسیده است که تقریبا فروش تمامی محصولات صادراتی شرکت‌ها مشمول مالیات شد. بی‌ثباتی در رویه تصمیم‌گیری دیگر رمقی برای سرمایه‌گذار بورسی باقی نگذاشته است و در حالی‌که دولت از کنترل تورم وامانده، حالا همه به دنبال مکان جدیدی برای حفظ ارزش پول به جز کوره پول‌سوزی بورس هستند. هیزم این کوره را بی‌ثباتی در رویه سیاست‌گذار تامین می‌کند. دولت پس از طی کردن روش‌های ناکام گذشته برای جبران کسری بودجه دست خود را کاملا در جیب سهامداران فرو برده است. اشتباه برداشت نشود؛ موضوع درست یا غلط بودن سیاست‌های فعلی نیست. موضوع این است که انگار دولت برای بورس و سرمایه عمومی کیسه دوخته است.

بورسان:‌ شاخص کل بورس تهران امروز ریزش بیش از ۲۵ هزار واحدی (حدود ۲ درصد) را تجربه کرد و این نماگر در سطح یک میلیون و ۲۵۶ هزار واحد متوقف شد. دیگر امیدی برای ادامه کار در بازار سهام مشاهده نمی‌شود. حال بورس پیش از این نیز چندان مساعد نبود. سرمایه سهامداران روز به روز بیشتر آب می‌رود و دولت نیز فقط شعار حمایت می‌دهد و از سوی دیگر اتفاقا با تمام توان در حال ضربه زدن به بورس است. مجلس نیز در این مسیر رقابت تنگاتنگی را با دولت در پیش گرفته است تا آن‌جا که خبر رسید بند مالیات بر صادرات مواد خام و نیمه‌خام حالا دیگر تقریبا تمامی محصولات صادراتی شرکت‌های بورسی را در برمی‌گیرد.

در حالی‌که همچنان اعتراض نسبت به قیمت بالای گاز خوراک و صنایع بزرگ وجود داشت خبر قطعی گاز به گوش رسید. در پی خبر قطعی گاز و بعد از آن برق، شرکت‌های بسیاری از صنایع فولاد، پتروشیمی و سیمان از مدار تولید خارج شدند. حالا هم در آخرین خبر دایره شمولیت مالیات بر صادرات مواد خام و نیمه خام که به چند مورد محدود شده بود به تمامی محصولات فلزی، غیرفلزی و پتروشیمی گسترش یافت.

شیرینی گزارش‌های پاییز دوام نیاورد

پس از انتشار عملکرد درخشان پاییز از سمت برخی از صنایع و نمادها مانند سهام پالایشی این انتظار وجود داشت که حال بازار دگرگون شود اما سرخوشی از گزارش‌های پاییز نصف روز هم دوام نیاورد و از همان میانه معاملات شنبه عرضه‌های سنگین کمر بازار سهام را شکست. مشخص نیست دلیل این عرضه‌ها چه بوده و آیا عمدی در کار بوده است یا خیر، صرفا به صورت مشخص از همان دیروز تقریبا مشخص بود که حال بازار در معاملات امروز چندان مناسب نخواهد بود. امروز نیز با سیل عرضه سهام شروع شد و شیوع اخبار مبنی بر افزایش مالیات برای شرکت‌ها در کنار اخبار قطعی گاز عمده سهام را تا صف فروش عقب برد. میزان تغییر مالکیت حقیقی به حقوقی که با عنوان «خروج پول»‌ شناخته می‌شود امروز ۸۰۰ میلیارد تومان بود. شدت خریدها در کف قیمتی سهام بیشتر شد و ارزش معاملات را به بیش از ۳ هزار میلیارد تومان رساند؛ اما همچنان قدرت عرضه بیشتر از تقاضا بود.

صنایعی که نیاز به توجه بیشتر دارند

در موج پنیک بازار صحبت از سهامداری و نگاه بلندمدت واقعا اشتباه است. جایی که سیاست دولت و مجلس مشخص نیست دیگر اعتماد و اطمینانی برای سرمایه‌گذاری باقی نمی‌ماند. با همه این موارد اما همچنان گزارش‌های جالب توجهی در پاییز منتشر شده بود که نمی‌توان از آن چشم پوشید. برخی از سهام شرکت‌های تولیدی و پخش دارویی مانند دتوزیع و هجرت که امروز نیز در ریزش سنگین سهام با صف خرید مواجه بودند همچنان باید با دقت بیشتری بررسی شوند.

شرکت‌های پالایشی امروز معاملات پرشوری را داشتند. همچنان بابت قوانین جدید ریسکی متوجه این پالایشگاه‌ها نیست و اگر بنا باشد که کرک اسپرد پاییز که در دی تکرار شد در ماه‌های بعد نیز تکرار شود می‌توان به سودهای تقسیمی مناسب و نسبت قیمت به درآمد آتی آن‌ها امیدوار بود. به نظر می‌رسد با حداکثر درجه ریسک باید سودآوری شرکت‌ها را حساب و سهامداری کرد. احتمالا باید توجه بیشتری به صنایع کوچکتر بازار داشت تا شاید ریسک‌های فعلی از سر صنایع بزرگ بازار حذف شوند. تا مشخص شدن سرنوشت برجام نیز حالت تعلیق و فرسایشی بازارها ادامه‌دار خواهد بود و اما همچنان سیگنال‌های تورمی از کل‌های پولی و متغیرهای کلان اقتصادی در حال انتشار است.

گزارش بازاربازار سهامبودجهاختصاصی بورسان