شهر خبر
برچسب‌های مهم خبری:#ایران#دولت#مذاکرات وین#دولت سیزدهم

فارن‌پالسی:ایران به میلیاردها دلار ثروت دست پیدا خواهد کرد/آسیاتایمز:نفوذ چین بر سیاست ایران احتمالاً بزرگترین نفوذ یک قدرت خارجی بر این کشور است

آب سرد ایران و چین بر پیکر تحریم‌های آمریکا؛زنگ خطری برای واشنگتن؟

آب سرد ایران و چین بر پیکر تحریم‌های آمریکا؛زنگ خطری برای واشنگتن؟

امیرعبداللهیان بعد از سفربه عمان و قطر به چین رفت. به نظر می رسد که بررسی همکاری دو کشور در مذاکرات وین و جزییات توافق ۲۵ ساله مورد توجه دو طرف باشد؛ توافقی که از ۲۴ دی ماه به طور رسمی اجرا شد تا موفقیت دیگر برای دولت سیزدهم در راستای سیاست خارجی متوازن و نگاه به شرق رقم بخورد.

وزیرخارجه کشورمان روز جمعه به چین رسید تا در این سفر آسیایی در خصوص ابعاد مختلف دو کشور از جمله قرارداد ۲۵ ساله با مقامات این کشور به گفتگو بنشیند. حسین امیر عبداللهیان در بدو ورود به فرودگاه ووشی، هدف از سفر خود به چین را گفتگو با مقامات این کشور در خصوص روابط دو جانبه سیاسی و همچنین نحوه اجرایی شدن توافقات جمهوری اسلامی در خصوص همکاری های اقتصادی اعلام کرد. وانگ ونبین سخنگوی وزارت خارجه چین در کنفرانس خبری روز سه‌شنبه ۲۱ دی گفته بود که این کشور آماده است شراکت راهبردی با ایران را بیش از پیش تعمیق و تقویت کند. به نظر می رسد که این سفر در وضعیتی که تیم مذاکره کننده برای گفتگو با ۱+۴ در وین حضور دارد، از اهمیت زیادی برخوردار باشد. چرا که چین و روسیه به عنوان دو کشوری که از ایران در مقابل طرف غربی حمایت می‌کنند.

حسین امیرعبداللهیان روز جمعه با همتای چینی خود به گفتگو نشست. او در توییترش در مورد نتایج این دیدار نوشت: در آغاز سال جدید ۲۰۲۲، بسیار خرسندم که اولین سفر رسمی بعنوان وزیر امور خارجه به چین آمده‌ام. در شهر زیبای ووشی در استان جیانگسو با آقای وانگ یی، مشاور دولتی و وزیر خارجه چین در طیف گسترده‌ای از موضوعات از جمله برنامه همکاری‌های جامع و مشورت‌ها در مورد مذاکرات وین به اجماع مهمی دست یافتیم.  امیدوارم روابط دو کشور با جهش وارد پنجاه سال دوم خود شود؛ هم‌چنین آرزومندم بازی‌های زمستانی پکن که در عید بهاره چینی برگزار خواهد شد، حامل نشاط و سرزندگی برای دنیا در دوران  همه‌گیری کرونا باشد.

وزیر خارجه خاطرنشان کرد: در موضوع مذاکرات وین برای لغو تحریم‌ها، گفت‌وگوهای مفصلی را داشتیم، نماینده چین در وین در کنار نماینده روسیه نقش مثبتی را در حمایت از حقوق هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران و در حمایت از لغو تحریم‌ها دنبال می‌کنند.  امروز توافقات قوی‌تری را با هم داشتیم.  ما همزمان با گفت‌وگوها در چین، مقدماتی را فراهم کرده بودیم که بتوانیم امروز را روز شروع اجرای توافق جامع همکاری‌های راهبردی دو کشور اعلام کنیم.  امیدواریم در وین به یک توافق خوب و در زمانی کوتاه دست پیدا کنیم.

ابراهیم رییسی بعد از انتخابات ریاست جمهوری در مورد روابط ایران با چین گفته بود : ما روابط با چین را از ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی و دولت‌های مختلف دنبال می‌کردیم و امروز هم روابط خوبی با کشور چین داریم و ظرفیت‌های بسیاری بین دو کشور وجود دارد. ما حتماً در جهت احیای این ظرفیت‌ها تلاش خواهیم کرد و قطعا روابط بسیار خوبی با کشور چین خواهیم داشت و طرح جامع (سند برنامه همکاری جامع ایران و چین) به عنوان یکی از اسناد خواهد بود و اجرایی کردن این طرح حتماً در دستور کار خواهد بود. امیرعبداللهیان هم پیشبرد برنامه ۲۵ ساله بین ایران و  چین را از اهداف خود دانسته بود. وانگ ونبین، سخنگوی وزارت امور خارجه چین هم روز سه‌شنبه در یک کنفرانس مطبوعاتی گفت:

این در حالیست که هفته گذشته هیاتی از دیپلمات های کشورهای شورای همکاری خلج فارس در پکن به سر می بردند و عربستان، امارات و بحرین در بین گفتگوهایشان در مورد نفت و روابط دوجانبه با چینی ها بر سر مذاکرات هسته ای هم چانه زنی کردند. در دور اخیر گفتگوهای وین سعودی ها بنا به درخواست خود و موافقت طرف غربی در جریان گفتگوها قرار گرفته بودند. به نظر می رسد چین به عنوان کشوری که در سمت ایران در مذاکرات وین قرار گرفته و بار ها بر تسریع روند برداشته شدن تحریم ها علیه ایران اصرار کرده است، نقش مهمی در گفتگوهای وین دارد و این امری نیست که تهران و ریاض از آن غافل باشند. به نظر می رسد که  تهران برای آنکه بتواند ازحمایت بیشتر پکن در ادامه مذاکرات بهره مند باشد، دست به رایزنی های مستقیم با چینی ها زده است.

آب سرد ایران و چین بر پیکر تحریم‌های آمریکا؛زنگ خطری برای واشنگتن؟

از سال گذشته مساله توافق ۲۵ ساله ایران و چین توجه زیادی را به خود جلب کرده است. توافق ۲۵ ساله ایران و چین فروردین سال جاری در جریان سفر وانگ یی وزیر امور خارجه چین، در تهران امضا شد. ایران به این سند برای مقابله با سلطه اقتصادی غرب و تحریم های امریکا نگاه می کند. همکاری های راهبری تهران و پکن بر اساس این سند گسترش خواهد یافت و در شرایطی که ایران خود را در معرض تحریم های ایالات متحده دیده، به سوی همکاری بیشتر با چین روی آورده است.

با اینحال در پایان  سفر، امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه کشورمان رسما از اجرایی شدن سند همکاری های جامع ایران و چین از ۲۴ دی ماه خبر  داد. سندی که شامل طیف گسترده ای از مسائل سیاسی، راهبردی، اقتصادی و فرهنگی که عرصه‌های مختلف همکاری دو کشور ایران و چین را مدنظر قرار داده است. اجرایی شدن این سند از آنجا اهمیت می یابد که دولت سیزدهم از ابتدای آغاز به کار  سیاست خارجی متوازن و تقویت روابط با همسایگان را به عنوان خط مشی ایران در دوره جدید اعلام کرد. سیاستی که همزمان با پیگیری گفتگوهای لغو تحریم در وین نگاه ویژه ای به گسترش روابط به شرق آسیا را نیز در دستور کار دارد. نگرانی های غرب از اقدامات موثر و تحرکات دیپلماتیک ایران گویای این امر است. 

برخی مفاد  این  سند  عبارت اند از  سند حاضر یک برنامه جامع در بازه زمانی بلندمدت (۲۵ ساله) رویکردی مبتنی بر احترام متقابل و منافع برد- برد در زمینه روابط دو جانبه، منطقه‌ای و بین المللی را مدنظر قرار داده است. به رسمیت شناختن اشتراکات فرهنگی، تقویت چندجانبه‌گرایی، حمایت از حق دولت‌ها برای برخورداری از حق حاکمیت برابر و تاکید بر بومی بودن مدل توسعه از جمله موارد ذکر شده در سند است.  اشتراک نظر دو کشور در ارتباط با بسیاری از مسائل منطقه‌ای و بین‌المللی به ویژه مبارزه با یک جانبه‌گرایی زمینه لازم برای بسط همکاری‌ها در عرصه بین‌المللی بین ایران و چین را فراهم آورده است.   این سند برنامه‌ای است سیاسی، راهبردی، اقتصادی و فرهنگی که عرصه‌های مختلف همکاری دو کشور ایران و چین را مدنظر قرار داده است.

۳۱۲ ۳۱۰