شهر خبر
برچسب‌های مهم خبری:#دولت#قیمت#میلیارد دلاری#نفت#نفت و گاز#رئیسی

لبخند درآمدهای 40 میلیارد دلاری نفت و گاز به دولت رئیسی / اثر بر قیمت دلار؟

لبخند درآمدهای 40 میلیارد دلاری نفت و گاز به دولت رئیسی / اثر بر قیمت دلار؟

توفان افزایش درآمدهای ارزی کشور ناشی از دو مولفه اصلی و تاثیرگذار نفت و گاز از راه می رسد.

به گزارش تحریریه، توفان افزایش درآمدهای ارزی کشور ناشی از دو مولفه اصلی و تاثیرگذار فروش نفت و گاز تا آبان ماه سال 1400 از راه می رسد و جهش قابل توجهی را نسبت به سال گذشته نشان می دهد، که نتیجه آن دست باز دولت سید ابراهیم رئیسی برای آرام کردن وضعیت اقتصادی کشور است.

قیمت گاز در مقطع کنونی معادل قیمت نفت با قیمت 190 دلار در هر بشکه است که رکوردی تاریخی به شمار می رود و بر خریداران و فروشندگان گاز دنیا اثر مستقیم دارد.

قیمت نفت نیز به 82 دلار در هر بشکه رسیده و باتوجه به منطق جانشینی(افزایش تقاضا برای نفت برای جانشینی با گاز) در مسیر افزایش گام برخواهد داشت و انتظار می رود به 100 دلار در هر بشکه نیز برسد.

درآمدهای حاصل از فروش نفت، فرآورده‌های نفتی، میعانات گازی، گاز طبیعی صادر شده توسط شرکت ملی نفت ایران، ملی گاز ایران، ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی ایران، و شرکت‌های پتروشیمی دولتی در سال 1399 بیش از 21 میلیارد دلار بود که این رقم در سال جاری جهش قابل توجهی خواهد داشت.

میانگین قیمت نفت در سال 2020 حدود 41.96 دلار بود، درحالیکه این رقم در سال 2021 تاکنون 62 دلار در هر بشکه است و تا پایان سال میلادی به 70 دلار هم می رسد.

قیمت گاز طبیعی به طور متوسط 2.33 دلار به ازای هر MMBtu در سال 2020 بود که در سال 2021 تاکنون به میانگین 4.69 به ازای هر MMBtu  رسیده است و تا پایان سال و با فرارسیدن زمستان افزایش بیشتری پیدا می کند.

صادرات گاز کشور در سال 98 بیش از 6.6 میلیارد دلار، در سال 1399 حدود 2.7 میلیارد دلار و برای سال جاری به 12 میلیارد دلار خواهد رسید که یک رکورد محسوب می شود.

صادرات نفت ایران نیز به 1.2 میلیون بشکه در روز رسیده است که با قیمت های 80 دلاری و البته با تخفیف تقریبا 5 دلار ایران به خریداران خارجی به دلیل هزینه های تحریم برای هر بشکه نفت، از 30 میلیارد دلار بیشتر خواهد شد.

یعنی دولت رئیسی حداقل 42 میلیارد دلار نفت و گاز صادر می کند که باید به این ارقام میعانات گازی و درآمد پتروشیمی های دولت را نیز افزود که آنها نیز جهش قیمتی دارند.

نتیجه اینکه دولت سیزدهم مشکلی در تامین بودجه و مدیریت بازار ارز ندارد و این تصمیم های سیاسی است که به مدیریت کشور آسیب می زند.

پرداخت ارز ترجیحی باعث شده است تا 9.5 میلیارد دلار در 6 ماهه نخست سال 1400 با ریال 4200 تومانی تبدیل شده که 200 هزار میلیارد تومان رانت نصیب ذی نفعان قدرتمند کرده است که ظاهرا تا پایان سال جاری قرار است میلیاردها دلار دیگر نیز به اسم واردات دارو، صرف واردات کالاهای لوکس پزشکی شود.

بنابراین دولت رئیسی درآمد کافی ارزی برای همه چیز در اختیار دارد، اما چون بر ریل های دولت حسن روحانی حرکت می کند درحال آسیب دیدن به خود و آسیب زدن به معیشت مردم است و نوسانات بازارها را نمی تواند کنترل کند.

مهمترین خطای راهبردی که هنوز ادامه دارد وجود دلار 4200 تومانی در اقتصاد است که باعث شده دولت های دوازدهم و سیزدهم از 9.5 میلیارد دلار ارز در شش ماهه نخست سال جاری تنها 4 هزار میلیارد تومان درآمد کسب کنند، درحالیکه اگر با نرخ 17500 تومان تسعیر می شد، دولت 170 هزار میلیارد تومان درآمد داشت.

به زبان ساده، درآمدهای ارزی کشور با اسم کالاهای اساسی بین رانتی ها توزیع می شود، اما دولت برای تامین بودجه خود در حال ایجاد صدها هزار میلیارد تومان بدهی با اوراق فروشی است.

پایان/