شهر خبر
برچسب‌های مهم خبری:#ایران#بغداد

گفتگو|محمدی: اقدام امیرعبدالهیان بیانگر جایگاه واقعی ایران در منطقه بود/ عدم شکل گیری اجلاس بغداد بر مبنای اراده ای منطقه ای


گفتگو|محمدی: اقدام امیرعبدالهیان بیانگر جایگاه واقعی ایران در منطقه بود/ عدم شکل گیری اجلاس بغداد بر مبنای اراده ای منطقه ای

یک کارشناس مسائل غرب آسیا با تاکید بر اینکه ریل گذاری اجلاس بغداد بر مبنای اراده ای منطقه ای شکل نگرفته است، گفت: این اجلاس با محوریت یک نگاه غربی و آمریکایی  پایه گذار شبکه ای اقتصادی و بازرگانی است که در خدمت اراده و مدیریت آمریکا خواهد بود.

هادی محمدی تحلیلگر مسائل غرب آسیا در گفت وگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری تسنیم، درباره اولین سفر منطقه ای وزیر امور خارجه کشورمان و حضور در اجلاس بغداد گفت: سفر آقای امیرعبدالهیان به عراق و پس از آن به سوریه سفری  پرمعنا بود اگر چه اجلاس بغداد را باید از یک زوایای دیگر مورد توجه قرار داد.

وی افزود: سفر به سوریه از دو منظر قابل اهمیت است. یکی از منظر عدم دعوت دولت سوریه به اجلاس بغداد که پایه اصلی هرگونه رخدادهای مربوط به موازنه سیاسی در سطح منطقه است. زاویه دیگر این سفر این است که آقای امیرعبدالهیان به عنوان وزیر امور خارجه دولت در اولین سفر خود مناسبات جدیدی را در سطح منطقه به ویژه با دولت جمهوری عربی سوریه آغاز کرد. بنابراین مذاکرات بشار اسد و امیرعبدالیهیان در این دو چارچوب باید مورد بررسی قرار گیرد.

محمدی خاطرنشان کرد: همچنین فعال کردن و ریل گذاری ابعاد جدیدی از مناسبت به ویژه در حوزه اقتصادی مورد توجه است که در 8 سال گذشته مورد بی غفلت قرار گرفته و یا فعال نشده که می تواند برای هر دو کشور منافع خوبی را در برداشته باشد. این بُعد از مسئله می تواند بخشی از دیپلماسی اقتصادی جمهوری اسلامی باشد که به سرعت می تواند بخش های مشخصی از اقتصاد دو کشور را تحت تاثیر قرار گیرد. 

این کارشناس مسائل غرب آسیا درباره اجلاس بغداد گفت: ریل گذاری و شکل دهی به این اجلاس بر مبنا و منطق و اراده ای منطقه ای شکل نگرفته بود و همانطور که مکرون در مصاحبه ای اذعان کرده بود این اجلاس در چارچوب رایزنی دولت فرانسه و نخست وزیر عراق شکل گرفته است که نشان می دهد اراده، خواست  و مطالبات منطقه ای پشت این اجلاس نبوده و پایه گذاری این آن بر اساس اهداف غربی بوده است.

وی  با بیان اینکه فرانسه اساساً  دارای عمق راهبردی در عراق نیست و این کشور بیشتر ویترینی از سیاست های آمریکا و انگلیس در عراق است که باید موضوعات متنوعی را در عراق دنبال کند، تصریح کرد: علت نقش آفرینی متفاوت فرانسه در عراق این است که به هر حال  وجهه آمریکا و انگلیس در عراق مطلوب نیست و آمریکایی ها بعد از فرار از افغانستان ادامه دمینو خروج از منطقه را با یک زمانبندی مشخص از عراق نیز خواهد داشت. بنابراین آمریکا در جهت تحقق منافع نامشروع خود در عراق و منطقه، باید طرحهایی را دنبال کند که به ویژه در حوزه اقتصادی تحت عنوان مشارکت اقتصادی در محور اسرائیلی، آمریکایی و غربی پایه گذاری شود که شرکت کنندگان اجلاس بغداد و ماهیت نظام آنها نیز نشان دهنده این امر هست.

محمدی عنوان کرد: فشار به دولت آقای کاظمی از سوی آمریکا موجب شده تا عراق نقش آفرینی کشورهای محور مقاومت در منطقه از جمله ایران، سوریه و لبنان و محورهای مستقل منطقه را نادیده گرفته و به جای آن با ورود محور اسرائیلی و آمریکایی ، با اردن و مصر قراردادهایی غیرقابل توجیهی را منعقد کند که ظرفیت های انرژی و بازرگانی عراق را در خدمت یک محور استعماری قرار می دهد برخلاف تصور دولت عراق منافع اقتصادی این کشور را نیز تامین نمی کند. 

این کارشناس مسائل غرب آسیا یادآور شد:  این اجلاس قرار است با محوریت یک نگاه غربی و آمریکایی  پایه گذار شبکه ای اقتصادی و بازرگانی باشد که در خدمت اراده و مدیریت آمریکا است.  همانطور که در سالهای اخیر و در بعد سیاسی و امنیتی تحت عنوان مبارزه با داعش و ایجاد ثبات در عراق ائتلافی با مشارکت کشورهایی که هر یک به نحوی نقشی در ویرانی و گسترش تروریسم و غارت ثروت عراق داشتند، شکل گرفت. کشورهایی  از جمله عربستان سعودی، امارات، اردن و ترکیه و حتی فرانسه  که تاکید بر مبارزه با تروریسم می کند و تصریح می کند که حتی اگر آمریکا از عراق خارج شود حضور این کشور در عراق ادامه خواهد یافت. در واقع امروز کشورهای نقش آفرین در بحران های سالهای امنیتی و سیاسی سالهای اخیر عراق در تلاش اند تا با گروگان گرفتن اقتصاد عراق حضورشان در این کشور را تثبیت کرده و نظم امنیتی خاصی را در این کشور شکل دهند. 

وی افزود: این در حالی است که عراق و سوریه یک رابطه تکمیلی اقتصادی و امنیتی بایکدیگر دارند به طوری که هر دوی این کشورها در سالهای اخیر دو قربانی تروریسم وهابی داعشی بوده اند که توسط اکثر کشورهای عضو اجلاس بغداد و با مدیریت آمریکا و نقش فعال برخی شرکت های اقتصادی غربی شکل گرفت. بنابراین با عدم حضور سوریه در اجلاس اخیر بغداد عملا جلوی پیوند طبیعی دو کشور که در ابعاد امنیتی و اقتصادی به یکدیگر گره خوردند کاهش پیدا کرد. 

محمدی درباره حواشی ایجاد شده پس از عکس یادگاری اجلاس بغداد گفت: اگرچه برخی قرائن بیانگر این است که تعمدی در اتفاقاتی به وجود آمده در هنگام عکس دست جمعی پایان اجلاس بغداد نبوده است ولی در عین حال حادثه پرمعنا و قابل توجهی بود که ایران را در تراز رهبران منطقه نشان داد و بیان کننده این واقعیت بود که تراز رفتاری و جایگاه جمهوری اسلامی در دوران ریاست جمهوری آقای رئیسی ارتقا یافته است. 

انتهای پیام/