مهدی فرجی تهیه‌کننده تلویزیون و رئیس هیئت مدیره کانون تهیه‌کنندگان رسانه‌های دیداری در گفت‌وگو با خبرنگار برنا، اظهار داشت: ما با معاونت اجتماعی نیروی انتظامی و موسسه ناجی هنر نشستی داشتیم و در این نشست به تفاهمات خیلی خوبی رسیدیم تا برخی آثار کوتاه و مستندی که همکاران ما تولید می‌کنند با نامه و مجوزی که کانون تهیه‌کنندگان رسانه‌های دیداری صادر می‌کند ساخته شوند و کارت‌های اعضای کانون به رسمیت شناخته شوند.

فرجی خاطرنشان کرد: من با آقای احسان قاضی‌زاده عضو شورای نظارت بر صداوسیما و عضو کمیسیون فرهنگی مجلس جلسه‌ای داشتم که اهداف کانون را تبیین کردم و قرار بر این شد که اعضای هیئت مدیره دیداری با اعضای کمیسیون فرهنگی مجلس داشته باشند، در بعضی از مصوبات بتوانند به این کانون کمک کنند و در پیگیری‌هایی مثل مالیات و بیمه با کانون همکاری داشته باشند.

او افزود: دیداری با آقای حسن گروسی معاون حقوقی و پارلمانی صداوسیما داشتیم که اهداف کانون، شرایطی که دارد را تبیین و اعضای هیئت مدیره را معرفی کردیم. کانون را یک بازوی همراه با صداوسیما تشریح کردیم که به هیچ‌وجه نقطه مقابل آن به حساب نمی‌آید و از ایشان نیز کمک خواستیم که شرایط دیدارهای بعدی ما را در سازمان صداوسیما فراهم کنند و با توجه به سمتی که دارند برای دستیابی به برخی اهداف ما در مجلس شورای اسلامی ما را همراهی کنند.

این تهیه‌کننده در ادامه گفت: دیدار دیگری با رئیس سازمان ملی جوانان هلال احمر داشتیم و به تفاهمات خیلی خوبی با هلال احمر رسیدیم که در زمان برخی از بحران‌ها بتوانیم در هلال احمر اتاق داشته باشیم تا بتوانیم اخبار مربوطه را دنبال کنیم و در تولید برنامه نیز فعال باشیم و شرایط بحران را به تصویر بکشیم. همچنین در حوزه بین‌الملل نیز به تفاهماتی رسیدیم که قرار شد برنامه‌های مستند مربوط به موضوعات هلال احمر را تهیه‌کننده‌های ما تولید کنند.

او افزود: دیدارهای دیگری با مدیر کل امور مالیاتی تهران داشتیم که در بحث‌های مالیاتی به تفاهمات بسیار خوبی رسیدیم و لازم است دیدارهای دیگری با مقام های مالیاتی دیگری داشته باشیم تا بتوانیم به نتایج بهتری برسیم. در مذاکره با مدیر امور مالیاتی در تلاش هستیم تا مشکلاتی ایجاد شده برای برخی تهیه‌کنندگان که با مناسبات تولید آشنا نبودند را حل کنیم. همچنین با وزارت ارشاد نیز مسائلی را دنبال کردیم و طی دیدارهایی که داشتیم این وزارتخانه پذیرفت افرادی که کانون معرفی می‌کند با سوابقی که در سازمان صداوسیما داشته‌اند و بیمه نیستند بتوانند از اعتبارات صندوق بیمه هنرمندان استفاده کنند و از اعضای آن صندوق باشند.

فرجی تصریح کرد: مسائلی که مطرح شد تنها بخشی از فعالیت‌های انجام شده کانون بود و در عین حال در تلاش هستیم تا با مجوزی که کانون ارائه می‌دهد امکان تولید آثار نمایشی برای تهیه‌کنندگان وجود داشته باشد. در واقع ساترا با معرفی تهیه‌کنندگانی که در کانون عضو هستند با آن‌ها همکاری می‌کند. قطعاً تهیه‌کنندگانی که سابقه ندارند و می‌خواهند در پلتفرم‌ها کار کنند باید توسط مرجعی صلاحیت آن‌ها تأیید شود و این مرجع امروز کانون تهیه‌کنندگان رسانه‌های دیداری است. در این صورت فردی که تجربه و سابقه کافی ندارد نمی‌تواند به عنوان تهیه‌کننده با پلتفرم‌ها همکاری کند و همانطور که برای تولید آثار سینمایی خانه سینما صلاحیت تهیه‌کننده را تأیید می‌کند در آثار غیر سینمایی این کانون تأیید صلاحیت تهیه‌کنندگان را بر عهده دارد.

او افزود: در این مدت توانستیم برای نخستین‌بار کارت اعضا را صادر کنیم. امروز نزدیک به 400 نفر در کانون  تهیه‌کنندگان رسانه‌های دیداری عضو هستند. در عین حال در این مدت کارگروه‌های مختلفی را اعم از کارگروه شورای داوری، شورای راهبردی و... راه‌اندازی کردیم. راه‌اندازی کارگروه آموزش و پژوهش را در دستور کار قرار دادیم تا بتوان از طریق این کارگروه تجربیات افراد پیشکسوت را به جوان‌ترها منتقل کنیم. واحد روابط عمومی را راه‌اندازی کردیم تا بتوانیم هم روابط عمومی و هم سخنگو داشته باشیم. کارگروه بیمه را تشکیل دادیم تا موضوع بیمه تهیه‌کنندگان را پیگیری کند، کارگروه مالیات را راه‌اندازی کردیم که در حال حاضر نتیجه‌اش دیدار با مدیران مالیاتی کشور بوده تا بتوانیم مشکلات مالیاتی عوامل را برطرف کنیم. کارگروه عضویت را راه‌اندازی کردیم چرا که عضوگیری تابع شرایط و مقرراتی باید باشد که مسائلی مثل حق عضویت، زمان عضویت، نوع عضویت و ارزیابی سوابق و... در آن مطرح است.

فرجی درباره درجه‌بندی اعضای کانون تهیه‌کنندگان رسانه‌های دیداری گفت: با توجه به سوابق اعضا کارگروه عضوگیری مشخص می‌کند که افراد به صورت پیوسته، وابسته یا موفقت باشند. افرادی که بیش از 10 هزار دقیقه تولید برنامه در رزومه خود دارند یا تهیه‌کنندگانی که تولید بیش از چند سریال در رزومه کاری‌شان وجود دارد عضو پیوسته خواهند بود، افرادی که حدود 5هزار دقیقه زمان تولیداتشان است می‌توانند عضو وابسته باشند و باقی افراد از اعضای موقت کانون خواهند بود که هر کدام شرایط خاص خود را دارند اما در بازنگری که توسط هیئت مدیره و کارگروه‌های تخصصی کانون صورت گرفت قرار شد شرایط مشخص شده برای عضویت تغییراتی داشته باشد که شکل عضویت کاملاً حرفه‌ای‌تر، معتبرتر و تا حدی به‌‌روز تر باشد. اینکه ارزیابی‌ها چگونه صورت می‌گیرد و افراد از سطح موقت چگونه به سطح بالاتر می‌آیند نیز مورد بررسی قرار گرفته است که به زودی اعلام خواهد شد.

تهیه‌کننده سریال «نون خ» در ادامه گفت: کارگروه فضای مجازی تشکیل داده‌ایم، کارگروه شبکه نمایش خانگی تشکیل دادیم تا تولیدات خاصی که قرار است برای شبکه نمایش خانگی انجام شود در این کارگروه صورت می‌گیرد. قرار است این کارگروه شرایط را برای تولید فراهم‌تر کند، دیدارهایی با سرمایه‌گذارها داشته باشد و در جذب سرمایه‌گذار و اسپانسر فعالیت داشته باشد. در واقع سعی ما این است که پیوندی بین سرمایه‌گذارها و تهیه‌کننده‌ها ایجاد کند. از آنجایی که تهیه‌کنندگان پیشکسوت و باتجربه در کانون عضویت دارند شناخت کافی از شرایط تولید وجود دارد و طبیعتاً طرح‌هایی به تصویب می‌رسد که در ساترا نیز با هیچ مشکلی مواجه نشود. قطعاً گسترده شدن ارتباط تهیه‌کنندگان و سرمایه‌گذارها در این کانون می‌تواند بازار گسترده‌تری در شبکه نمایش خانگی به وجود آورد. امروز تهیه‌کننده‌هایی هستند که مدت‌هاست فیلمنامه خوبی دارند اما دسترسی به سرمایه‌گذار ندارند و دغدغه ما در کانون دقیقاً همین مسئله است که فضایی برای فعالیت این افراد ایجاد کنیم. اگر بشود چنین شرایطی فراهم کرد قطعاً اقدام بزرگی صورت گرفته و از آن‌جا که پیش‌بینی ما این است که شبکه نمایش خانگی در سال‌های آتی بازار بسیار بزرگی را ایجاد خواهد کرد و گسترده‌تر خواهد شد تلاش ما این است که بتوانیم تهیه‌کنندگان عضو کانون را از این بازار کار بهره‌مند کنیم.

این تهیه‌کننده در ادامه درباره لزوم تشکیل کانون تهیه‌کنندگان گفت: امروز شرایط کار با پنج سال قبل تفاوت‌های بسیاری دارد. بازاری در کشور ما به وجود آمده که قبلاً وجود نداشته است. شبکه نمایش خانگی، تولیدات مشترک بین‌المللی، تولیدات فضای مجازی و بخش‌های اینترنتی بازار کار گسترده‌ای را ایجاد کرده‌اند. هیچ یک از این رسانه‌ها مربوط به سینما نیستند و نمی‌توان سازمان سینمایی یا خانه سینما را متولی آن دانست بنابراین تشکیل کانون یک الزام جدی بود چرا که در کنار صیانت از حرفه تهیه‌کنندگی به دلیل جدید بودن این فضاها ممکن بود بسیاری از تهیه‌کننده‌ها برای فعالیت در این عرصه‌ها دچار مشکل شوند (که البته همین امروز هم برخی افراد دچار مشکل شده‌اند و معضلاتی مثل مشکلات مالیاتی، بیمه و... به وجود آمده است) که یک تشکیلات صنفی می‌تواند به آن‌ها رسیدگی کند. پیش‌تر که این فضا ایجا نشده بود قطعاً نیازی به تشکیل کانون احساس نمی‌شد اما امروز که ایجاد این شرایط تفاوت‌های بسیاری نسبت به گذشته به وجود آورده طبیعتاً تشکیل کانون تهیه‌کنندگان رسانه‌های دیداری الزامی جدی دارد. این تشکل‌ها در همه جای دنیا وجود دارد، در کشور ما نیز اتفاق تازه‌ای به حساب نمی‌آید چرا که برای سینما این تشکل وجود داشته اما این بازار کار بسیار وسیع‌تر از سینما را که مسئولیتش با سینما نیست، نباید نادیده می‌گرفتیم.

رئیس هیئت مدیره کانون تهیه‌کنندگان رسانه‌های دیداری درباره انتشار اساسنامه‌ این کانون گفت: ما اساسنامه‌ای تنظیم کرده‌ایم که در آن وظایف هیئت مدیره، اعضا و کارگروه‌ها مطرح شده اما این اساسنامه و مسائلی که مطرح شده در آن کافی نیست، نقایصی نیز وجود دارد که باید بررسی شود و بعد به تصویب مجمع عمومی کانون برسد. بررسی تغییرات در اساسنامه شروع شده، در کارگروه‌ها و شورا راهبری مورد بررسی قرار گرفته و احتمالاً با تغییراتی به رای مجمع عمومی گذاشته می‌شود که اگر این مجمع به اساسنامه رای داد، طبیعتاً به عنوان اساسنامه جدید به کار گرفته می‌شود.

او افزود: کارت اعضای کانون برای افراد علاوه بر مزایایی که دارد همانند یک کارت شناسایی است، به زودی سایتی راه‌اندازی خواهد شد که اطلاعات اعضا در آن بازگذاری شده و با کارت هوشمندی که در اختیار اعضا قرار دارد هر جا اطلاعات کارت را وارد سیستم کنند سوابق و اطلاعات تهیه‌کننده در اختیار افراد قرار می‌گیرد.

این تهیه‌کننده درباره سازماندهی دستمزدها در شبکه نمایش خانگی و تلویزیون گفت: صنوف در همه جای دنیا سازماندهی دستمزدها را انجام می‌دهند و اگر یک تهیه‌کننده بخواهد با چند سیاهی لشگر کار کند کاملاً مشخص است که باید به این افراد چه دستمزدی داده شود، ساعت کار مشخص شده و هیچ مسئله نامشخصی وجود ندارد. در کشور ما متأسفانه در این مورد هیچ‌گاه به نتیجه نرسیده‌ایم و سازماندهی درست را شاهد نبودیم. یکی از دلایل مهم این اتفاق این است که منافع بخش زیادی از افراد فعال در این حوزه به همین موضوع بستگی دارد که جلوی سازماندهی دستمزدها و شفاف‌سازی کاملاً گرفته شود. در کشور ما شورای کار هر ساله میزان حداقل دستمزد را مشخص می‌کند اما این تعیین دستمزد تنها برای یک سری مشاغل وجود دارد و برای بسیاری از مشاغل چنین شفافیتی وجود ندارد. در سینما و تلویزیون مشکل دستمزدها بیشتر مربوط به بازیگران است که مشکلات بسیاری ایجاد می‌کند و من به شخصه وقتی در تلویزیون فعال بودم هم فکر می‌کردم این اتفاق باید رخ دهد، معتقد بودم که ما باید مرکز تعیین صلاحیت حرفه‌ای به وجود بیاوریم تا هم رتبه آدم‌ها معلوم شود و هم بر همان اساس دستمزدها مشخص شود. این یکی از آرزوهایی است که من به شخصه دارم و تلاشمان هم بر این است که حتماً این موضوع را دنبال کنیم و البته بدیهی است که حل این مشکل نیاز به تعاملی بین اهالی سینما، تلویزیون و شبکه نمایش خانگی دارد که امیدوارم این تعامل جدی و ضروری به وجود آید چرا که با همت کانون تهیه‌کنندگان رسانه‌های دیداری به تنهایی نمی‌توان به نتیجه‌بخش بودن این موضوع امیدوار بود. 

فرجی در پاسخ به این پرسش که اگر برای برخی آثار در انتشار مشکلاتی ایجاد شد آیا کانون تهیه‌کنندگان رسانه‌های دیداری برنامه‌ای برای صیانت از حقوق تهیه‌کننده دارد یا خیر، تصریح کرد: قطعاً وقتی یک کانون یا یک تشکیلات صنفی قصد همکاری با نهادی مثل ساترا را دارد، با قوانین و قواعد آن مشکلی نداشته و با شناختی کامل این همکاری را ایجاد می‌کند. در واقع با وجود این شناخت ممکن است همانطور که در سینما شاهد بودیم مشکلاتی برای برخی آثار به وجود بیاید که کانون آن اثر را مورد بررسی قرار می‌دهد و در صورتی که اثر مغایرتی با مناسبات فرهنگی ما نداشته باشد به عنوان یک مرجع قدرتمند‌تر نسبت به یک فرد که شاید قدرت رایزنی نداشته باشد، رایزنی‌هایی برای حل مشکل ایجاد شده با ساترا خواهیم داشت اما بدیهی است که ما هم خود را ملزم به رعایت قانون می‌دانیم و در نهایت نهادی که مجوز را صادر کرده برای پخش یا عدم پخش اثر تصمیم می‌گیرد.