«رحمان قهرمانپور»، کارشناس مسائل بین الملل، در گفت و گو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری برنا در خصوص دور هفتم مذاکرات وین اظهار کرد: با این اتفاقاتی که افتاده طبیعتا عدم قطعیت در مورد روند دور هفتم مذاکرات هسته ای در وین بیشتر شده و هنوز چشم انداز روشنی نداریم از اینکه چه تیمی قرار است کار را بر عهده بگیرد. آیا پرونده همچنان در وزارت خارجه می ماند یا دوباره به شورای عالی امنیت ملی منتقل می شود؟ دبیرشورای امنیت ملی چه کسی خواهد بود؟ این مسائل چیزهایی است که ما هنوز نمی دانیم تا بتوانیم حدس بزنیم که آیا دولت بعدی مسیر فعلی در مذاکرات را ادامه خواهد داد یا اینکه مجدا، خواستار تغییر مسیر مذاکرات خواهد شد.

او افزود: آن چیزی که تا الان گفته شده کلیات بوده و آقای رئیسی هم گفتند که ما به مذاکرات متعهد هستیم و فراتر از آن چیزی گفته نشده است. با توجه به اینکه خود آقای رئیسی در زمینه سیاست خارجی تجربه و تخصص آن چنانی ندارد قاعدتا تیم مذاکره کننده او خیلی موثر خواهد بود. منظور از تیم مذاکرات این است که چه کسی وزیر خارجه و چه کسی دبیر شورای امنیت ملی می‌شود.

قهرمان پور گفت: قصد نظام این است که توافق انجام شود حال یک مقدار دیرتر و یا زودتر؛ می گویند دیر و زود دارد ولی سوخت و سوز ندارد. اینکه در ماه های آینده اتفاقاتی بیفتد که نظام از تصمیم خود برگردد و از آن طرف آمریکایی ها بخواهند همین مسیر را ترک کنند اینها عدم قطعیت هایی است که وجود دارد لذا چشم انداز روشنی از اینکه مذاکرات چه خواهد شد، نداریم. 

او در خصوص اختلاف میان آمریکا و ایران در خصوص برجام نیز متذکر شد: اختلاف اساسی این است که بایدن و یا تیم امنیت ملی او مخصوصا جک سالیوان معتقدند که آمریکا تنها زمانی باید توافق کند و به ایران امتیاز بدهد که مطمئن شود، مذاکرات مربوط به احیای برجام در قالب  مذاکرات منطقه ای و سپس موشکی ادامه خواهد داشت. این مسئله برای آمریکایی ها خیلی مهم است برای اینکه آنها هم در داخل مثل ایران، گروه های مختلف و منتقدان سیاسی دارند و هم تیم آقای ترامپ برای انتخابات میان دوره ای کنگره فعالیت می کنند و همچنان در رسانه ها حرف می زنند، به سناتورها نامه می نویسند و حرفشان در آمریکا این است که بایدن در برابر ایران جا زده، ترسیده و می خواهد امتیازات بیشتری به ایران بدهد در حالی که نزدیک بود ترامپ با دادن کمترین امتیاز ایران را وادار به توافق کند، این حرفی است که پمپئو، ترامپ و جمهوری خواه ها زده اند.

قهرمان پور ادامه داد: بنابراین آقای بایدن برای دفاع کردن از توافق احیای برجام در داخل آمریکا، نیاز دارد که به مخالفان خود بگوید که این توافق یک توافق جامع تر و وسیع تر با ایران خواهد بود و به آن دغدغه ای که ترامپ مطرح می کرد و به همان دلیل از برجام خارج شد جواب می دهد. آنها می گفتند که برجام نمی تواند قدرت منطقه ای ایران را محدود کند و بایدن می خواهد در داخل آمریکا بگوید که این توافق جامع که ما دنبال آن هستیم می تواند، ایران را محدود کند. ایران هم برعکس می‌خواهد بگوید که مذاکرات در همین بحث احیای برجام متوقف می شود و ادامه مذاکرات بستگی به اراده آمریکا دارد و اینکه آمریکا چگونه، رفتار کند و چقدر امتیاز بدهد و این به نظر می رسد مهمترین مسئله ای است که مذاکرات با آن دست به گریبان است و مسائل فنی دیگر هم وجود دارد. بحث سانتریفیوژها و لغو تحریم برخی اشخاص را نیز داریم. 6