شهر خبر
برچسب‌های مهم خبری:#اصلاح‌طلب#عارف

وبلاگ مشرق

حرف‌های یک بازداشتی فتنه ۸۸ درباره انتخابات/ نتیجه ترجیح دادن تاجزاده به عارف

غلامعلی دهقان

با وجود عزم عمومی هسته سخت جریان چپ برای "تحریم خاموش انتخابات" اما برخی افراد، احزاب و گروه‌های اصلاح‌طلب هستند که قصد کار انتخاباتی دارند و از صندوق‌های رأی ناامید نیستند.

سرویس سیاست مشرق - «وبلاگ مشرق» خوانشی روزانه در لابه‌لای اخبار و مطالب رسانه‌های کشور است. ما درباره این خوانش البته تحلیل‌ها و پیشینه‌هایی را نیز در اختیار مخاطبان محترم می‌گذاریم. ۷:۳۰ هر روز با بسته ویژه خبری-تحلیلی مشرق همراه باشید.

*** 

تئوریسین‌هایی که به گماشته‌های ساده تبدیل شده‌اند

نتیجه ترجیح دادن تاجزاده به عارف

حرف‌های یک بازداشتی فتنه ۸۸ درباره انتخابات/ نتیجه ترجیح دادن تاجزاده به عارف

محمدرضا تاجیک، از تئوریسین‌های اصلاح‌طلب در بخشی از یک مصاحبه با شماره دوشنبه گذشته روزنامه آرمان ملی، به طرح اعتراضات و نتیجه‌گیری‌هایی علیه تصمیمات شورای نگهبان پیرامون صلاحیت داوطلبان نامزدی در انتخابات ۱۴۰۰ پرداخته است که در ادامه بخش‌هایی از آنها را می‌خوانید:

_ معتقدم کسانی که در پشت این تصمیم‌گیری (تأیید و رد صلاحیت‌ها) قرار دارند ضرورتأ عقلایی نمی‌اندیشند.

_ در افق نگاه کسانی که در شرایط خاص تاریخی امروز چنین تصمیمی گرفته‌اند یک امر دهشتناک نهفته بوده است. برای ممانعت از بروز و ظهور این امر دهشتناک باید هزینه‌هایی پذیرفته می‌شد. این امر دهشتناک می‌تواند این باشد که اگر مردم انتخابی جز انتخاب قدرت مسلط داشته باشند قدرت با چالش‌های بن‌افکنانه و شالوده‌شکنانه مواجه خواهد شد.

_ در پس و پشت این تصمیم یک نوع هراس از انتخاب واقعی وجود داشته است.

_ این حرکت در انتخابات گذشته موفق شده قوه مقننه را در اختیار بگیرد و به مشارکت پایین مردم نیز توجه نکرده است. این فرمول و سناریو همچنان باید ادامه پیدا کند. در ورق دیگر این دفتر تصویر قوه مجریه نقش بسته که  این کار نیز باید انجام شود تا  شرایط ورود به دوران جدید فراهم شود.

_ کسانی که دست به این اقدام بزرگ و رادیکال زده‌اند که نمونه آن در چهار دهه گذشته کمتر دیده شده بر این باور هستند که هیچ‌گاه به استحکام و استقرار کنونی نبوده‌اند. این افراد خود را در اوج قدرت احساس می‌کنند. از سوی دیگر بر این باور هستند که  رقیب سیاسی آنها هیچ‌گاه در چنین بحران خاستگاه اجتماعی قرار نداشته است. به همین دلیل اگر دست به چنین اقدام بزرگی بزنیم رقیب به دلیل بحران در سرمایه اجتماعی امکان این را ندارد که «بسیج آدمی بکند و عالمی.»[۱]

*اگرچه حیف بود که آقای تاجیک بعنوان یک عنصر با سابقه در عرصه تئوری‌پردازی و فلسفه سیاست چپ‌رو اما اینگونه به حمالة‌الحطب امثال حجاریان تبدیل شود و در راستای نقشه "تحریم خاموش انتخابات" مشغول امربری برای ستاد هسته سخت اصلاحات شود... ولی مع‌الوصف بایستی اشاره کرد که آقای تاجیک و دوستان ایشان به جای اینهمه آسمان و ریسمان علیه تصمیمات قانونی نهاد مفسّر قانون اساسی یعنی شورای نگهبان؛ بهتر بود عقلانیت و تدبیر به خرج می‌دادند و افراد بدسابقه‌ای مثل تاجزاده و آخوندی را به رجال خوشنام‌تری مثل عارف و مهرعلیزاده ترجیح نمی‌دادند!

همین عقلانیت ساده می‌توانست اصلاح‌طلبان را تبدیل به یکی از قطب‌های اصلی انتخابات ۱۴۰۰ کند اما بدیهیست هنگامی که یک جریان سیاسی به دنبال شهوات براندازانه خود باشد؛ از معرفی گزینه‌های دارای صلاحیت به نهادهای قانونی کشور نیز استنکاف می‌ورزد.

***

حرف‌های یک بازداشتی فتنه ۸۸ درباره انتخابات

حرف‌های یک بازداشتی فتنه ۸۸ درباره انتخابات/ نتیجه ترجیح دادن تاجزاده به عارف

محسن میردامادی، فعال اصلاح‌طلب و از دستگیرشدگان فتنه ۸۸ طی اظهاراتی در نشست مشترک شورای سیاسی و اجرایی حزب اصلاح‌طلب موسوم به مجمع ایثارگران پیرامون انتخابات ۱۴۰۰ گفته است:

در ادوار مختلف انتخابات ریاست جمهوری تاکنون برای تصمیم گیرندگان انتخابات، همواره مشارکت بالای مردم اولویت داشته است. یعنی ضمن اینکه تلاش می شده نتیجه نهایی انتخابات مطلوب باشد ولی نتیجه نسبت به مشارکت بالا اولویت کمتری پیدا می کرد. ولی در انتخابات مجلس قبل رویکرد متفاوتی اتخاذ شد. بدین طریق که حاکمیت تصمیم گرفت حضور پر رنگ مردم در انتخابات را فدای نتیجه تضمین شده کند. لذا با وجود اینکه قبل از انتخابات روشن بود رغبت مردم به شرکت در انتخابات کاهش یافته، ولی بازهم رد صلاحیت های گسترده نامزدها انجام شد تا نتیجه مطلوب تضمین شود و مجلسی یکدست انقلابی تشکیل شود، که دیدیم نتیجه چنین رویکردی، انتخاباتی با پایین‌ترین میزان مشارکت در طول حیات جمهوری اسلامی بود.

به گزارش صبح ما، او می‌افزاید: در انتخابات ریاست جمهوری در ابتدا تردید وجود داشت که آیا مثل گذشته مشارکت بالا مورد نظر خواهد بود یا مشابه انتخابات مجلس بازهم نتیجه تضمین شده تقدم پیدا خواهد کرد. در موضع گیری های رهبری بیشتر روی مشارکت بالا تکیه می شد، ولی شواهد دیگر به خصوص از سوی دستگاه های امنیتی دلالت بر همان تقدم نتیجه تضمین شده داشت!

در اظهارات میردامادی همچنین می‌خوانیم: البته تا روز انتخابات باید دید که صحنه چه تغییراتی خواهد کرد، اما اصلاح طلبان و جبهه اصلاحات که نسبت به دوره های گذشته از سازمان و انسجام بهتری برخوردار هستند، رسما اعلام کرده اند که کاندیدایی نخواهند داشت و می بایست با همین انسجام تشکیلاتی فعالیت ها و گفتمان و راهبرهای تبیین شده خود را پیگیری کنند.[۲]

*آقای میردامادی و دوستان ایشان در ستاد هسته سخت اصلاحات از یکسال قبل پروژه "تحریم خاموش انتخابات" (رأی نمی‌دهیم چون نامزد تأیید صلاحیت شده نداریم) را در قبال انتخابات ۱۴۰۰ در دستور کار خود گذاشتند.

طرحی که البته از ابتدا مورد رصد برخی محافل تحلیلی قرار گرفت و بیش از ۱۴۰ گزارش وبلاگ مشرق در اشاره به این توطئه شوم و کلیدواژه "تحریم خاموش" گواه این مدعاست.

و از همین روست که دیدیم آقایان در هنگام معرفی داوطلبان نامزدی، یک رجل بدسابقه و مشهور به صلاحیت‌نداشتن مثل تاجزاده را معرفی کردند اما از معرفی اصلاح‌طلبان نجیب‌تری مثل عارف یا مهرعلیزاده استنکاف ورزیدند.

در واقع آنها تقلا کردند تا "گزینه‌های غیر ممکن" را به شورای نگهبان معرفی کنند تا از عدم تأیید صلاحیت آنها مطمئن باشند و بتوانند پروژه تحریم خاموش که با هدف کاستن از مشارکت کسانی از مردم، نامشروع‌نمایی از نظام اسلامی و پیگیری طرح "فتنه اقتصادی" طراحی شده است را راحت‌تر پی بگیرند.

فلذاست که اظهارات میردامادی درباره چیزهای برساخته‌ای مثل "تضمین نتیجه"، تقدم نتیجه بر مشارکت و ... تماما لاطائلات است و حقیقت ندارد.

جالب است که مردم بدانند حتی در موقعیت کنونی که اصلاح‌طلبانی مثل همتی یا مهرعلیزاده در انتخابات حضور دارند اما چپ‌های ستادی هیچ روی خوشی به این افراد نشان نمی‌دهند و حتی به تازگی به مهرعلیزاده پیغام انصراف هم داده‌اند و او را تهدید کرده‌اند که ماندنش در انتخابات هزینه خواهد داشت. [۳]

گفتنیست، پروژه اصلاح‌طلبان مبنی بر تحریم خاموش انتخابات؛ در قبال انتخابات مجلس یازدهم نیز به اجرا درآمد و در پرتو عدم شناخت و رصد دقیق آن از سوی خواص کشور، توانست موجب کاهش مشارکت کسانی از مردم در انتخابات شود.

اظهارات میردامادی مبنی بر اینکه اصلاح‌طلبان می‌بایست با همین انسجام راهبردهای خود را پیگیری کنند! نیز چیزی جز یک تأکید ناجوانمردانه بر ادامه راه "تحریم خاموش انتخابات" نیست.

***

چپ‌هایی که به صندوق‌های رأی امیدوارند

حرف‌های یک بازداشتی فتنه ۸۸ درباره انتخابات/ نتیجه ترجیح دادن تاجزاده به عارف

غلامعلی دهقان، فعال اصلاح‌طلب و عضو ارشد حزب اعتدال و توسعه طی یادداشتی در شماره سه‌شنبه گذشته روزنامه آرمان ملی درباره انتخابات ۱۴۰۰ که با عنوان "باید به صندوق‌های رأی امیدوار بود" منتشر شد، نوشته است:

"خوشبختانه در میان کاندیداها افرادی هستند که بتوانند سخنگوی سلیقه‌های خاص سیاسی باشند و در همین چند روز که اسامی نهایی منتشر شده است، به‌نظر می‌رسد بسیاری از حامیان کاندیداهای محذوف هم امیدوار باید باشند که افرادی هستند که سخنگوی مطالبات آن‌ها باشند. با این تفاسیر ‌باید از این فرصت نهایت بهره‌برداری را داشت و همچنان به صندوق رای امیدوار بود."[۴]

*اگرچه آقای دهقان یک رقیب سیاسی است و حزب متبوع ایشان هم از حامیان رئیس‌جمهور روحانی بوده اما این موضع‌گیری عقلانی ایشان قابل تحسین است.

خاصّه در شرایطی که اصلاح‌طلبان مشغول طراحی برای کاستن از مشارکت کسانی از مردم و پیشبرد طرح شوم "تحریم خاموش انتخابات" هستند؛ شنیدن چنین نجواهای عقلانی از درون اردوگاه مشترک دولت و اصلاح‌طلبان جای خوشوقتی دارد.

البته همه می‌دانیم که با دیکتاتوری موجود در اردوگاه چپ، صدای امثال آقای دهقان در حلقوم خواهد ماند و پژواک چندانی نخواهد یافت اما جای این امید هست که این عقلانیت ابراز شده؛ همچنان تسرّی یابد و جامعه را از خطر درافتادن در دام بزرگ "تحریم انتخابات" بر حذر دارد.

اخباری وجود دارد که غیر از امثال آقای دهقان، حزب کارگزاران نیز مشغول فعالیت برای حضور در انتخابات است و قصد دارد "عبدالناصر همتی" را به عنوان یک رجل اصلاح‌طلب و نامزد خود راهی انتخابات کند.

کارگزارانی‌ها پیش از این و در جریان انتخابات مجلس یازدهم نیز با طرح تحریمی اصلاح‌طلبان همراهی نکردند و یک فهرست جداگانه برای انتخابات ارائه دادند.

برخی معتقدند همتی می‌تواند نامزد اجماعی کارگزارانی‌ها، اعتدالی‌ها و اقطابی از اصلاح‌طلبان باشد که قصد همراهی با تصمیم شوم تحریم انتخابات را ندارند.

***

1_ https://www.armanmeli.ir/fa/main/print/315176

2_ http://sobhema.news/?p=14198

3_ mshrgh.ir/1224891

4_ https://www.armanmeli.ir/fa/main/print/315282