شهر خبر
برچسب‌های مهم خبری:#بوشهر

تغییر سبک گردشگری بوشهر با ورود 56 اقامتگاه بوم گردی

ایرنا/ براساس آخرین خبرهای بدست رسیده، تغییر سبک گردشگری بوشهر با ورود 56 اقامتگاه بوم گردی مشاهده می شود.

هتل یا مسافرخانه، منزل مبله و سوئیت از اقامتگاه هایی هستند که تا چند سال گذشته گزینه های پیش روی مسافران ایرانگرد بود، جانمایی همه اینها در مناطق شهری و بیشتر در شهرهای بزرگ سبب می شد بسیاری از دیدنی های ناب کشور ناشناخته بماند و بیشتر فهرست بازدید گردشگران را میراث فرهنگی، تاریخی و طبیعی شناخته شده شهرها پر کند.

اما حتی اگر قیمت بالای هتل ها و خانه های مسافر در شهرها را ندیده بگیریم، اقبال روزافزون ذائقه ها به سوی طبیعت گردی، لمس میراث های ناملموس مردم شناسی و دیدن کمتر دیده شده ها، بومگردی زمینه را برای ورود گسترده نوعی دیگر از سفر و اقامتگاه به ادبیات گردشگری و گزینه های روی میز مسافران داخلی فراهم کرد.

بومگردی تنها به اقامت خلاصه نمی شود، بلکه در این قالب میتوان تجربه هایی خاص را کسب کرد؛ تجربه هایی از جنس آشنایی با آداب حاکم بر روابط اجتماعی، موسیقی، غذا و بسیاری دیگر از شاخصه های فرهنگی که برای شناخت آن لازم است کتاب و مطالب متعدد خواند.

مزایای اقامتگاه های بومگردی

پذیرایی از مسافران در فضایی که بنا به تعریف استاندارد لازم است متناسب با زیست بوم و فرهنگ منطقه میزبان باشد، نوعی از هتلینگ است که اگر سابقه ای دیرینه و ریشه در کاروانسراهای تاریخی دارد، اما در یک دهه اخیر پررنگ تر و جان یافته تر به میدان آمده و جای خود را در میان انتخاب های ایرانگردان و طبیعتگردان بخوبی باز کرده تا ضمن فراهم کردن تجربه ای دلچسب، مفید و به نسبت ارزان برای مهمان، اشتغال، درآمدپایدار، مهاجرت معکوس و البته تاثیرپذیری اجتماعی و فرهنگی برای جامعه محلی میزبان به همراه آورد.

توسعه این نوع گردشگری مزایای آشکار و پنهان و کوتاه و بلند مدت بسیاری دارد؛ یکی از مهمترین فایده های اقامتگاه های بوم گردی ایجاد اشتغال برای ساکنان بومی است، کسب درآمدی که در پی می آید و انگیزه حفظ و افزایش آن، دلیل کافی را برای اهالی شهر و روستا در حفاظت از محیط زیست، پاسداشت میراث فرهنگی، نگهداشت آداب و رسوم و رعایت تناسب با زیست بوم ایجاد می کند زیرا آنها بخوبی می دانند که همین میراث ماندگار گذشتگان و همین طبیعت خدادادی است که زمینه ای برای کسب معاش فراهم کرد.

نمیتوان نخستین اقامتگاه بوم گردی کشور و حتی بوشهر را به روشنی نام برد، اما بخوبی میتوان توسعه و گستردگی این نوع از توریسم در شکل استاندارد و تعریف شده آن را همین سالهای اخیر دانست، در هشت سال اخیر و در راستای اشتغالزایی متناسب و استفاده از ظرفیت موجود برای درآمدزایی پایدار در جوامع بومی، ایجاد اقامتگاه های بومگردی و توسعه اکوتوریسم در دستور و برنامه ریزی های بخش گردشگری کشور قرار گرفت و نتیجه افزایش چندین برابری این اقامتگاه ها و اشتغالزایی گسترده برای جوانان بویژه در روستاها شد.

سرمایه گذاری 16.8 میلیارد تومانی در صنعت بومگردی بوشهر

بوشهر نیز از این برنامه ریزی کلان مستثنی نماند و پس از گذشت چهار سال از راه اندازی نخستین اقامتگاه های بومگردی آن در سال 95، امروز 56 واحد گردشگری از این نوع دارد و به گفته سکینه سالاری، معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان بوشهر برای ایجاد این واحدهای اقامتی فعال کننده اکوتوریسم 16.8 میلیارد تومان سرمایه گذاری شده تا رونق را به گردشگری روستایی بوشهر بیاورد.

وی پیرامون تغییر سبک گردشگری بوشهر با ورود 56 اقامتگاه بوم گردی افزود: بوشهر در سال 95 تنها 2 واحد بوم گردی داشت، این شمار در سال 96 به 9 واحد، در سال 97 به 29 واحد، سال پس از آن به 46 واحد و در پایان سال 99 به 56 واحد رسید.

تاثیرگذاری بر بهبود وضعیت اقتصادی و اجتماعی جوامع محلی، افزایش درآمدهای روستایی در کنار کشاورزی، دامپروری و سایر فعالیتهای غالب، توسعه همه جانبه روستاها، برگشت جوانان به روستاها از مزیت هایی است که او برای ایجاد بومگردی ها و توسعه صنعت اکوتوریسم برشمرد.

بومگردی، سرچشمه اشتغالزایی روستایی

سالاری اعلام کرد که این بوم گردی ها برای بیش از 112 نفر به صورت مستقیم و بیش از 140 نفر به صورت غیر مستقیم اشتغال آفرید، اما نمیتوان سودمندی توسعه گردشگری روستایی را محدود به اشتغالزایی های خاص این حوزه دانست، زیرا رونق فروش صنایع دستی و محصولات ارگانیک به عنوان تولیدات شاخص روستاییان همبستگی مستقیم با افزایش رفت و آمد و مراوده با گردشگران دارد.

علاوه بر این بیشتر مشاغل خرد روستایی مانند فروشگاه ها، مراکز اغذیه فروشی ها و غذاخوری ها و بسیاری دیگر نیز با افزایش این ترددها رونق می یابند، همچنین توسعه بوم گردی ها فرصت های شغلی بیشتری مانند ایجاد باغ های تفریحی و توسعه گردشگری کشاورزی را نیز به همراه می آورند که اگر نگوییم مهمتر از اشتغالزایی مستقیم حاصل از ایجاد بوم گردی ها است، دست کم به همین اندازه در توسعه پایدار روستایی اهمیت دارد.

رئیس جامعه بوم گردی های استان بوشهر گفت اطمینان دارد که بومگردی در این استان با دارا بودن بیشترین مرز آبی با خلیج فارس، نخلستان های پر تراکم، گنبد نمکی و دیگر جاذبه های خاص خود توانایی تبدیل شدن به مسیر جدید گردشگری را در کنار دیگر مسیرها دارد.

شایان بهرامی معتقد است هر چند هر یک از واحدهای بومگردی به طور میانگین برای سه نفر به صورت مستقیم اشتغالزایی می کند، اما مدیران این اقامتگاه ها در جایگاه یک کارآفرین توانستند چندین برابر اشتغالزایی مستقیم، غیر مستقیم برای افراد بومی هر منطقه ایجاد کنند که توانسته سکوی پرتابی برای افراد بومی باشد و در درجه بالاتری از اشتغال مستقیم قرار گیرد.

او اضافه کرد: مواردی چون تولید و فروش صنایع دستی، صنایع بومی و ارائه خدمات گردشگری پس از ایده پردازی و اجرایی شدن با جرقه ذهنی یک مدیر توانمند بومگردی می توانند تا فروش بین المللی و صادرات توسعه یابند.

معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان بوشهر به مزیت های بیان شده این را هم اضافه کرد که اقامتگاه های بومگردی به دلیل معرفی میراث فرهنگی و منابع طبیعی مناطق مختلف استان بوشهر و گسترش فرهنگ گردشگر پذیری در روستاها اهمیت روزافزونی پیدا کرد.

سالاری گفت: در زمان حاضر سرمایه گذاری روی ایجاد بوم گردی ها در روستاهای هدف گردشگری استان، یکی از گزینه های مناسب و مورد نظر معاونت گردشگری اداره کل میراث فرهنگی است.

معرفی گردشگری بومگردی و توسعه رونق این اقامتگاه ها در شمال تا جنوب بوشهر در پنج سال گذشته مورد تمرکز و حمایت بخش دولتی و توجه بخش خصوصی قرار گرفته و ارائه تسهیلات کارآفرینانه از سوی دولت نیز به عنوان محرکی برای راه اندازی این اشتغال پر فایده عمل کرد که با استقبال بسیاری هم روبرو شد و جای خود را در سبد گردشگری ایرانگردان باز کرد.

لزوم مانع زدایی از ظرفیت نوظهور بومگردی در بوشهر

رئیس جامعه بوم گردی های استان بوشهر در مسیر توسعه بوم گردی ها و گردشگری روستایی در بوشهر از صندوق کارآفرینی امید و پیگیری های استاندار و اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری نام برد و البته همزمان از برخی کارشکنی ها از سوی بانکهای استانی گلایه کرد که مختل کننده این روند روبه رشد است.

بهرامی گفت: همزمان با بحران ویروس کرونا اقامتگاه های بوم گردی با توجه به جایگاه و همدلی همیشگی خود با جامعه محلی، از نخستین کسب و کارهایی بودند که به صورت خودجوش اقدام به تعطیلی کردند و پس از آن بود که در اسفند ماه 1398 دستورالعمل تعطیلی مراکز اقامتی به صورت رسمی ابلاغ شد.

او می گوید: همانطور که انتظار می رفت در پی این ابلاغیه چندین بخشنامه حمایتی دولتی درباره امهال اقساط تسهیلات دریافتی از سه تا 6 ماه صادر و تبدیل به نقطه امیدی برای کارآفرینان این عرصه شد، اما در مسیر اجرای آن کارشکنی هایی از سوی برخی از مدیران استانی بانکها و صندوق ها صورت گرفت که آسیب جدی به بدنه واحدهای اقامتی با اشتغال آفرینی بالا وارد کرد.

اختلال در اعطای مرحله ای تسهیلات در این بخش، به درازا کشیدن پرداخت ها و در نتیجه کاهش ارزش آن در این کشاکش زمانبر از دیگر گلایه هایی است که رئیس جامعه گردشگری استان بوشهر مطرح کرد و گفت: لازم است همسو با شعار سال از این عرصه در استان بوشهر مانع زدایی شود.

بهرامی این را هم اضافه کرد که اداره کل میراث فرهنگی بوشهر به عنوان حامی و پشتوانه اقامتگاه های بومگردی جلسه هایی با انجمن حرفه ای اقامتگاه های بومگردی، مسئولان استانی و نمایندگان بانک ها برگزار کرد که هرچند تاکنون نتیجه مطلوب واصل نشده، اما جامعه فعالان بومگردی های بوشهر امیدوار است هرچه زودتر این موانع و مشکلات از جلوی پای کارآفرینان برداشته شود تا بیش از این آسیب نبینند.

معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان بوشهر گفت: لازم است واحدهای بوم گردی اطلاعات خود را در سامانه تکمیل و به روز کنند تا بتوانند از مزایای امهال اقساط و سایر مزایا استفاده کنند زیرا بانک ها با اتصال به این سامانه اطلاعات مراکز اقامتی را استعلام و براساس آن اقدام می کنند.

تجربه پذیرش 80 درصدی؛ پشتوانه ای برای توسعه توریسم پساکرونا در بوشهر

ایجاد اقامتگاه های بوم گردی و در پی آن توسعه صنعت توریسم بوشهر بویژه در روستاها، سنگ بنایی است که از نقطه صفر تا مستحکم کردن جایگاه خود در در ادبیات گردشگری این استان، درچهار سال گذشته رخ داده است و اکنون نیازمند مانع زدایی است تا با نفس تازه کردن، با پایان کرونا به رونقی روز افزون برسد.

سالاری گفت: تا پیش از کرونا بوم گردی های استان بوشهر تا 80 درصد ظرفیت خود پذیرش داشتند، اما در سال گذشته این میزان به 15 تا 30 درصد کاهش یافت.

تغییر سبک گردشگری بوشهر با ورود 56 اقامتگاه بوم گردی