شهر خبر
برچسب‌های مهم خبری:#ایران#اقتصاد ایران#قیمت نفت#آمریکا

عجله نداشتن در مذاکرات ایران را در موقعیت برتر قرار می دهد/ پیش بینی قیمت نفت و تأثیر آن بر اقتصاد ایران


عجله نداشتن در مذاکرات ایران را در موقعیت برتر قرار می دهد/ پیش بینی قیمت نفت و تأثیر آن بر اقتصاد ایران

یک پژوهشگر ریسک با تحلیل سیاستهای آمریکا در منطقه خاورمیانه گفت: عجله نداشتن در مذاکرات ایران را در موقعیت برتری قرار می دهد؛ نباید عجله نشان داد.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، محمد حسین ادیب بر این باور است که برجام محل تسویه حساب بسیاری با یکدیگر است و لازم است که ایرانیان این ظرافت را درک کنند.وی با تأکید بر اینکه آمریکا دارد برای تمرکز سیاست خارجی اش در شرق آسیا گرم می شود و می خواهد چهار پرونده ایران، افغانستان، عراق و عربستان با هم بسته شود و آمریکا نمی خواهد سرعت بسته شدن چهار پرونده با هم ناسازگار باشد، به تحلیل وضعیت منطقه از ابعاد اقتصاد سیاسی پرداخته است.

همچنین او پیش بینی در خصوص قیمت نفت و تأثیر آن بر اقتصاد ایران دارد که نظر وی در این باره و دیگر این نظراتش را در ادامه در گفت وگو با تسنیم می خوانید.

تحریم صنایع دفاعی ترکیه راهبردی ترین خبر در بخش اقتصاد دفاعی خاورمیانه در 30 سال اخیر بود

راهبردی ترین خبر جدید در حوزه اقتصاد در خاورمیانه چیست؟
ادیب : بایدن صنایع دفاعی ترکیه را تحریم کرد و این راهبردی ترین خبر در بخش اقتصاد دفاعی در خاورمیانه در 30 سال اخیر بود و این مدت کوتاهی پس از خارج شدن صنعت دفاعی ایران از تحریم سازمان ملل است که ترامپ آن را بر نتابید و بایدن از آن تمکین کرد.

آینده اقتصاد ایران را چگونه می بینید ؟
ادیب:  ایران سرمایه‌گذاری کلانی روی توسعه بخش گاز به قصد صادرات انجام داده است و اکنون ظرفیت تولید گاز ایران به 1000 میلیون متر مکعب در روز رسیده است و این گاز باید از جمله به اروپا صادر شود و بزرگترین رقیب ایران برای صادرات گاز به اروپا ، روسیه است. روابط آمریکا و روسیه به گونه ای پیش می رود که زیرسوال بردن خط دوم صادرات گاز روسیه به اروپا به اولویت سیاست خارجی آمریکا تبدیل شده است. اگر این خط لوله به فرجام نرسد بازار اروپا تقدیم ایران شده است.

چرا بایدن در خصوص بازگشت به برجام کند عمل کرد ؟
ادیب: بایدن در ابتدا مجبور بود کمی احتیاط کند تا مطمئن شود نامزدهای اصلی‌اش از سد کمیته روابط خارجی مجلس سنا به ریاست باب منندز، سناتور دموکرات و مخالف برجام از ایالت نیوجرسی، عبور می‌کنند.

آیا بایدن با مشکل افکار عمومی برای بازگشت به برجام مواجه است ؟
در نظر سنجی موسسه گالوپ در سال 2010 بالغ بر ، 61  درصد از پرسش‌شوندگان، ایران را به عنوان خطر «جدی و خطرناک» ارزیابی کرده‌اند. نظرسنجی اخیر در سال 2021 موسسه گالوپ نشان می‌دهد تنها 4 درصد از مردم، ایران را بزرگ‌ترین تهدید خارجی علیه امریکا می‌دانند. در همین زمینه چین با 45 درصد در صدر قرار دارد و روسیه (26 درصد) و کره شمالی (9 درصد) در رده‌های بعدی قرار گرفته‌اند، بایدن مشکل افکار عمومی ندارد.
 

ادیب:  آمریکا در دولت بایدن در مقایسه با دولت ترامپ در حال دور شدن از عربستان است. اما نمی خواهد نشان دهد دور شدن از عربستان به معنای نزدیک شدن به ایران است؛ لذا سرعت عمل در بازگشت به برجام این تلقی را ایجاد می کند.
آمریکا دارد برای تمرکز سیاست خارجی اش در شرق آسیا گرم می شود و می خواهد چهار پرونده ایران ، افغانستان ، عراق و عربستان با هم بسته شود. آمریکا نمی خواهد سرعت بسته شدن چهار پرونده با هم ناسازگار باشد .

پرونده عراق چگونه است ؟
ادیب:  تاچر معتقد بود آمریکا در هر موردی که در خاورمیانه دخالت کرده با افتضاح تمام شده است و این به رقابت بین اروپا با آمریکا در خاورمیانه مربوط می شود لذا دخالت نظامی آمریکا در عراق باید با افتضاح تمام شود و این خواسته اروپاییان است. اروپاییان تمایل دارند خروج نظامی آمریکا از عراق حالت تحقیر آمیز داشته باشد و در این بازی ؛ استراتژی دارند . اما این بازی ایران نیست. اروپائیان جوری تنظیم می کنند که پایان ماموریت نظامی آمریکا در عراق در افکار عمومی گونه ای فرار از عراق تلقی شود. گونه ای خروج ناشی از فشار تلقی شود ؛ این بازی اروپاییان است.

پرونده افغانستان چطور ؟
ادیب: بر اساس تحلیل تاچر ، قرارداد صلح آمریکا و طالبان باید به افتضاح کشیده شود؛ افکار عمومی باید از قرارداد صلح آمریکا و طالبان تلقی استهزا داشته باشد بعد از رسیدن افکار عمومی منطقه به این تلقی ، پرونده افغانستان وارد فاز جدید می شود و این به اختلاف بین اروپا و آمریکا مربوط می شود ؛ این بازی ایران نیست .
 

آینده را چگونه ارزیابی می کنید ؟
ادیب : اگر قیمت نفت حداکثری شود ؛ رقبای بدون نفت امریکا دچار بحران عمیق می شوند و آمریکا از این مسأله ناخشنود نیست. بحران در عربستان می تواند باعث نجومی شدن قیمت نفت شود اگر مأرب به دست حوثی ها بیفتد یعنی شکست عربستان در جنگ یمن ، قیمت نفت واکنش نشان می دهد.

افزایش قیمت نفت چه برنده هایی دارد ؟
ادیب: افزایش قیمت نفت به افزایش ارزش کالاهای صادراتی ایران منجر می شود و همه چیز تغییر می کند .

پس چرا دلار گران شد ؟
گران شدن دلار نه به سبب تحریم بلکه به سبب نصف شدن قیمت نفت و رشد 70 درصدی نقدینگی در نقطه موجود نسبت به آبان ٩٧ بود و رشد 70 درصدی نقدینگی نیز به سبب کسر بودجه دولت است ، دولت باید کوچک می شد که نشد.
 

گفت وگو از : مریم سلیمی

انتهای پیام/